LLEI CATALANA DE FORMACIÓ PROFESSIONAL

Un títol de FP només per l'experiència

La Generalitat comença a reconèixer la trajectòria laboral a persones sense titulació

El primer pla d'acreditacions preveu entregar certificats de competències a unes 8.000 persones

fcasals36840870 guissona170111190247

fcasals36840870 guissona170111190247

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Antonieta Campabadal estava a punt de complir els 50 quan va aconseguir una feina com a cuidadora d’avis en una residència de Guissona (Segarra), el poble on resideix. «El primer dia que hi vaig treballar em vaig ensorrar, em vaig dir que jo no seria capaç de fer allò, no tenia cap preparació i alguns dels usuaris estaven en unes condicions molt delicades», recorda ara, tres anys i mig després. «Però necessitava la feina, ¿sap? –prossegueix-. Tinc quatre fills i a casa es necessiten els diners». Així que hi va tornar. En la seva segona jornada laboral, va descobrir que «una de les parts més importants de la feinal consistia a repartir petons i abraçades». I s’hi va quedar.

Aquest gener, l’Antonieta rebrà una certificació en què se la reconeix com una persona capacitada per «preparar i recolzar en les intervencions a persones dependents» i per prestar a aquests pacients «atenció sociosanitària», «atenció física» i «atenció psicosocial», segons figura a la documentació que lie han entregat després de ser avaluada per professors especialistes en la branca de formació professional de Serveis a les Persones i a la Comunitat. Antonieta Campabadal tindrà així un títol que l’acredita, gràcies a la seva experiència, com a cuidadora professional de persones dependents.

Com Antonieta, i vuit treballadores més de la residència de la Fundació Privada Agropecuària de Guissona, la Generalitat té previst entregar fins al 2018 gairebé 8.000 acreditacions a treballadors no qualificats, en el que serà el primer pla d’aquestes característiques desenvolupat a l’empara de la llei de formació i qualificació professionals del 2015. Les previsions de les conselleries d’Ensenyament i de Treball i Afers Socials passen per homologar unes 4.000 persones en el sector de la dependència, un miler en el de les activitats físiques i esportives, i un miler més de la sanitat.

2,8 milions de pressupost

El pressupost de 2,8 milions d’euros previst per a aquest pla servirà també per acreditar uns 700 treballadors del sector de la seguretat i el medi ambient i uns 200 del de l’energia i les instal·lacions d’aigua. Hi haurà també un miler de places reservades per a persones amb dificultats d’inserció.

La Generalitat és conscient, però, que les 7.900 acreditacions que es tramitaran faran curt, ja que no cobreixen, en principi, totes les necessitats. Per obtenir el reconeixement, les persones interessades han d’«acreditar les competències adquirides al llarg de la vida laboral, mitjançant el treball desenvolupat o bé en cursos d’aprenentatge no formal», segons han indicat fonts d’Ensenyament.

El document que se’ls entregarà ara és només una primera certificació –cosa inexistent fins ara– «que els pot servir per arribar a obtenir, amb els complements de formació que siguin necessaris, un títol de FP, un certificat de professionalitat o les dues coses». L’objectiu final és, en definitiva, que tota aquesta borsa de treballadors (molts d’ells en atur) que van deixar els estudis sense acabar per posar-se a treballar puguin «millorar la seva ocupabilitat», gràcies al fet que se’ls reconeix el que han après durant els anys d’experiència laboral.

Notícies relacionades

«Moltes de les persones a les quals hem assessorat i avaluat, gent que treballa en institucions, en pisos tutelats, en residències i en l’atenció domiciliària, només tenen estudis primaris», explica Lluís Rodríguez, professor de l’institut Gallecs de Mollet del Vallès, un dels centres habilitats per fer les acreditacions. No són tots, aclareix Rodríguez, «també ha arribat gent procedent de països com per exemple Romania, amb titulacions universitàries que no els són homologades a Espanya».

«En el nostre sector, el de l’assistència a persones en situació de dependència, els que opten a aconseguir una acreditació són persones que tenen al voltant de 40 anys, que han de tenir més de tres anys d’experiència laboral en aquest àmbit o haver fet més de 300 hores en cursos no reglats», assenyala el docent.