La "relliscada" de Dolors Montserrat incomoda el Govern i el PP

El partit no va dur en el seu programa electoral augmentar el copagament i no va ser consultat

 

  / TAREK

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mariano Rajoy sempre presumeix de tenir el “rumb” clar i de fugir de les “improvisacions” que, en la seva opinió, caracteritzen els seus rivals polítics. No obstant, la imatge que ha donat Dolors Monserrat al mostrar dilluns que és partidària que els jubilats amb rendes més altes paguin més per les medecines, per desmentir-ho a la nit en un tuit i augmentar la confusió aquest dimarts a l'assenyalar que no està a l'“agenda” però que s'“estudiarà”, suposa una esmena a la totalitat a l'‘estil Rajoy’. Per això, segons fonts populars, l'actuació de la ministra de Sanitat, encara que no és la primera integrant de l'equip del president que cau en contradiccions i canvis de marxa, ha incomodat tant el Govern com el PP, encara que ho qualifiquin de "relliscada".

Montserrat, segons corroboren diverses fonts, no ha consultat amb el PP les seves intencions d'“ajustar” el copagament farmacèutic dels jubilats que perceben entre 18.000 i 100.000 euros i el partit conservador no comparteix al 100% l'esperit de la mesura. El seu ADN consisteix a abaixar, no a apujar els impostos (encara que se'n desdigui cada vegada que no quadren els comptes o que s'ha de pactar amb l'oposició). De fet, en el seu programa electoral no hi surt cap proposta per revisar el sistema actual, ni tampoc en la ponència social redactada de cara al congrés del febrer en què el PP preveu posar al dia el seu ideari.

AUGUREN QUE NO ES FARÀ

Per això a la direcció popular hi ha qui augura que la proposta, tret que s'arribi a un consens entre els experts o amb la resta de partits, no es portarà a terme. Augmentar els copagaments sanitaris és impopular, provoca “molt soroll per no-res”, segons interpreten al PP, i Espanya no travessa en aquests moments una situació urgent que requereixi que s'espremi al màxim la butxaca dels espanyols.

Llavors, ¿per què la ministra s'ha ficat en aquest bassal? A l'hora de respondre aquesta pregunta els seus companys de files són benèvols amb la ministra. No creuen que hagi sigut una ficada de pota intencionada, sinó un “error d'explicació” o una “relliscada”.

Notícies relacionades

En aquest context, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assenyalat, com Montserrat, que la reforma del copagament “no està sobre la taula” del Govern, i ha considerat que la intenció de Sanitat és “obrir un període de reflexió”. Mentre que l'extitular de Sanitat i president del PP basc, Alfonso Alonso, ha ratificat que la modificació dels trams no està “ni a l'agenda ni és una prioritat” de l'Executiu.

Per la seva part, Carlos Fernández Carriedo, conseller de treball de Castella i Lleó, comunitat governada pel PP, ha dit que convé “reflexionar” sobre si la reforma que es va fer el 2012 és “suficient” i “si hi ha col·lectius que fan aportacions que no haurien de fer-les” pels seus baixos ingressos.