DADES D'INTERIOR

Cada dia es denuncien a Espanya 10 agressions sexuals a menors

Save the Children demana una reforma del Codi Penal perquè l'abús no prescrigui fins que la víctima compleixi 30 anys

dcaminal32994425 barcelona 2016  02 29 sociedad   joaqu n ben tez  160229140623

dcaminal32994425 barcelona 2016 02 29 sociedad joaqu n ben tez 160229140623

2
Es llegeix en minuts

Les denúncies per agressions sexuals a menors es van incrementar un 5% l'any 2015, quan se'n van registrar 3.919, és a dir, una mitjana de gairebé 11 denúncies diàries, davant les 3.732 que s'havien produït un any abans, segons les dades del Ministeri de l'Interior. En total, es van denunciar 35.913 actes violents contra la infància.

Les xifres, recollides a l'anuari estadístic d'Interior, revelen que les denúncies per agressions sexuals a menors disten poc de les que es donen pel mateix fenomen entre adults, un total de 4.206 en el mateix any 2015, l'últim del qual hi ha dades disponibles.

"Cada vegada més casos d'abús sexual infantil surten a la llum, però aquest delicte encara segueix sent un tabú a la nostra societat. La violència contra la infància és un problema amagat i les xifres de denúncies només són la punta de l'iceberg. Falten mecanismes perquè els nens denunciïn i això fa que molts casos no es coneguin i es mantinguin impunes", afirma al respecte el director general de Save the Children a Espanya, Andrés Conde.

Segons explica l'organització, "l'estigma i el trauma derivats d'aquests delictes, la incomprensió i la vergonya associats als abusos, així com el fet que en moltes ocasions els abusos són produïts per persones del cercle de confiança del menor", ja sigui a la família, l'escola o en activitats extraescolars, fan que les víctimes moltes vegades no els denunciïn.

"SISTEMA JUDICIAL HOSTIL"

"Si ho fan, es troben amb un sistema judicial hostil i poc adaptat als seus drets i necessitats. Per això els abusadors en molts casos mai són descoberts", apunta Save the Children.

En aquest sentit, Conde incideix que els nens que pateixen aquests abusos "generalment no saben què fer i es paralitzen", i quan per fi arriben a denunciar, "s'enfronten a un procés molt ardu, que els sotmet a interrogatoris i proves repetides en què reviuen constantment la violència soferta".

Save the Children recorda que sovint les denúncies d'aquests abusos sexuals no són fetes per les víctimes fins que arriben a l'edat adulta, ja que generalment les víctimes no són capaces d'entendre i enfrontar-se als abusos viscuts fins que són grans, bé perquè la relació de poder ja s'ha acabat, perquè la por a l'abusador ha sigut superada o perquè fins aquest moment no s'han vist capacitats emocionalment i psicològicament per fer-ho.

No obstant, el delicte pot haver prescrit. prescrit A Espanya, una vegada que la víctima compleix els 18 anys, només disposa d'un període de temps concret per denunciar, que varia entre els 5 i els 15 anys segons la gravetat de l'abús. Passat aquest termini, el delicte prescriu i la víctima no podrà actuar contra el seu abusador, que quedarà així impune.

Notícies relacionades

L'organització reivindica una reforma del Codi Penal perquè el còmput dels terminis de prescripció assenyalats se suspengui fins que el menor d'edat víctima arribi als 30 anys, en línia amb el model alemany. Això garantiria el dret a perseguir aquesta mena de delictes quan s'adquireix consciència dels fets.

"A més, la lluita contra l'abús sexual requereix un sistema de prevenció, detecció, atenció i recuperació de les víctimes adaptat als drets i les necessitats dels menors", destaca Save the Children, per incidir en la necessitat d'una estratègia integral de lluita contra la violència contra la infància al voltant d'una llei orgànica de mesures contra la violència envers la infància que abordi de manera global aquest fenomen.