Les persones que viuen a prop d'una carretera tenen més risc de patir Alzheimer

El perill creix a l'11% si s'està a menys de 50 metres d'una via amb trànsit intens

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LONDRES

Les persones que viuen a prop de les carreteres tenen més risc de desenvolupar demències com la malaltia d'Alzheimer, segons un important estudi publicat aquest dijous a la revista mèdica britànica 'The Lancet'.

No obstant, l'estudi no ha pogut establir un vincle entre l'exposició al trànsit per carretera i dues malalties neurològiques més, la de Parkinson i l'esclerosi múltiple.

Mitjançant un estudi de més de 6 milions d'adults que viuen a la província canadenca d'Ontario elaborat entre el 2001 i el 2012, els investigadors estimen que entre el 7% i l'11% dels casos de demència es detecten en persones que viuen a menys de 50 metres d'una carretera, i per tant estan exposades a un trànsit intens.

El risc es redueix a un 7% en el cas les persones que viuen a menys de 50 metres d'aquestes zones, a un 4% per a una distància de 50 a 100 metres i a un 2% per a una distància de 100 a 200 metres.

Més enllà de 200 metres, l'excés de risc és inexistent, segons els investigadors, dirigits pel doctor Hong Chen, de l'agència de salut pública d'Ontario.

També han descobert que els elements més contaminants involucrats en la demència són el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules emeses pels vehicles de motor, encara que altres factors, com el soroll, també hi podrien influir.

47,5 MILIONS DE PERSONES

D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aproximadament 47,5 milions de persones tenen demència a tot el món, incloent-hi el 60%-70% que pateixen Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa que condueix a un deteriorament de les capacitats cognitives i una pèrdua gradual de la independència.

Alguns experts sospiten que la contaminació de l'aire fa una funció en el desenvolupament de l'Alzheimer, encara que fins ara mai s'havia establert el vincle.

"El nostre estudi suggereix que el trànsit per carretera pot ser una font d'estrès ambiental i pot promoure l'aparició de la demència", assenyala Hong, que reconeix que es necessita més investigació per aclarir aquest vincle.

Diversos experts independents sostenen que l'estudi no permet determinar amb precisió el paper de la contaminació en la demència.

"No podem dir si això es deu a la contaminació o a altres raons", assenyala el professor Tom Dening, director del centre per a l'envelliment i la demència de la Universitat britànica de Nottingham.

Notícies relacionades

L'estudi "no ens diu si el petit augment en el risc de demència és el resultat d'un efecte directe o indirecte de l'exposició al trànsit", manifesta el professor Rob Howard, del University College de Londres.

A l'espera de conèixer més dades, aconsella als seus pacients "cuidar millor la seva salut", deixar de fumar, controlar la pressió arterial i el sucre en la sang i fer exercici per reduir el risc de demència.