'Despullats amb causa' a 'Interviú'

Reportatge a la publicació del Grup Z sobre els calendaris protagonitzats per persones sense sostre, cantautors i barbers

 

  / JOSE RODRÍGUEZ

1
Es llegeix en minuts

“Despullats amb causa” és el títol del reportatge que en la seva primera edició de l'any dedica la revista 'Interviú' als calendaris que persones sense sostre, cantautors i barbers protagonitzen sense res per amagar. Els tres col·lectius busquen fer visible la seva situació d'aquesta manera. Uns busquen viure del que estimen, els altres, simplement viure. Despullats a l'escenari, despullats amb les estisores a la mà o despullats per mostrar la seva vulnerabilitat i exclusió.

Marcos, de 40 anys i poeta de professió, fa set anys que viu als carrers de Barcelona, demanant caritat per poder menjar. Enrique, un gadità de 47 anys, es passeja per Barcelona amb una motxilla d'una prestigiosa universitat privada. No és professor, tampoc alumne, viu al carrer des de fa un any i mig, i la motxilla és l'únic lloc on guardar les seves coses i mudar-se d'una vorera a una altra. Tots dos s'han conegut en una sessió de fotos on s'han desposseït de tot juntament amb deu indigents més per protagonitzar un calendari.

“Els ‘homeless’ se senten despullats al carrer”, explica José Sanabria, fotògraf de l'almanac. “Volen mostrar com se senten davant la gent quan dormen al carrer: totalment vulnerables i despullats”, afegeix Sanabria. El calendari ha sigut promogut per l'associació Homeless Entrepreneur, que ajuda els indigents a desenvolupar una feina per aconseguir una vida normal.

LLOGUERS INSOSTENIBLES

Notícies relacionades

A Madrid, en un petit local del cèntric barri de Las Letras, un grup de cantautors tampoc té res a amagar. No són indigents, però en tenen prou amb una guitarra i un micròfon. “El gremi del cantautor ja no té oportunitats”, afirma Daniela Riso, propietària del local La Fídula, promotor d'aquest altre calendari alternatiu. “Des del 2013 l'Ajuntament de Madrid exigeix als locals musicals unes condicions de protecció auditiva que requereixen moltíssima inversió d'obra, a més de les llicències, factors que han impulsat cap amunt els lloguers fins al punt de fer-los insostenibles”, explica Daniela, que lamenta que ara només importi l'aspecte comercial i les discogràfiques i programes de televisió “només comprin imatge i no música”.

És el segon any consecutiu que La Fídula fa el seu calendari d'artistes despullats per recaptar fons que l'ajudin a pagar el lloguer. “Té un significat simbòlic, representa el que sent l'artista quan puja a un escenari: es despulla”, afirma Daniela.

Temes:

Interviú