MESURA PACTADA AMB CIUTADANS

El permís de paternitat s'amplia a un mes a partir d'aquest diumenge

L'ampliació de dues a quatre setmanes està prevista en la llei d'igualtat del 2007

14373231 59

14373231 59

2
Es llegeix en minuts

Els treballadors que es converteixin en pares a partir d'aquest diumenge, 1 de gener, ja disposen de quatre setmanes de permís, intransferibles i no obligatòriesquatre setmanes de permís, dues més que fins ara. Aquesta ampliació hauria d'haver entrat en vigor com a tard el 2013.

Per fer efectiva aquesta ampliació, l'Executiu no n'ha hagut d'aprovar cap d'específica. La pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat del 2016 fa automàtica l'entrada en vigor d'aquest permís per naixement de fill, adopció o acollida que el Govern va suspendre fins a l'1 de gener del 2017.

Fins ara, els pares han disfrutat de 15 dies de descans -13 dies més dos per l'Estatut dels Treballadors- i des d'aquest diumenge, 1 de gener, s'amplia a 28 dies.

QUÈ DIU LA LLEI

Segons estableix la llei per a la igualtat entre dones i homes del 2007, aquest dret es podrà disfrutar a jornada completa o parcial, és exclusiu dels pares treballadors i, a diferència del permís de maternitat, no podrà ser cedit a la mare en cap cas. Aquest dret s'amplia en dos dies més per cada fill a partir del segon quan es tracti de part, adopció o acolliment múltiple.

A més, la normativa disposa que es podrà disfrutar immediatament després del naixement, simultaniejar-lo amb la mare durant la suspensió del contracte per maternitat o després de la baixa maternal per allargar la cura del fill per part dels dos progenitors.

Sobre això últim, fonts del Ministeri d'Ocupació han indicat a Europa Press que únicament s'hi podran acollir els pares de nens nascuts des de l'1 de gener del 2017, és a dir, que no té caràcter retroactiu per als nadons que hagin nascut els últims mesos del 2016.

L'ampliació de dos a quatre setmanes del permís patern per naixement o adopció d'un fill està prevista a la llei d'igualtat, que donava de marge fins a l'1 de gener del 2013 per posar-la en funcionament amb la intenció que fos la primera pedra de cara a una progressiva equiparació d'aquestes llicències, ja que les mares tenien fins ara 16 setmanes i els pares només dues.

UNA SÈRIE D'INCOMPLIMENTS

El Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, promotor d'aquesta llei d'igualtat, es va comprometre a posar en marxa la mesura abans que vencés el termini, però quan va arribar el moment de fer-ho, el 2009, va al·legar que costaria a l'erari públic 200 milions d'euros que en aquell moment no estaven disponibles, així que la va posposar.

Notícies relacionades

Quan el 2011 el Partit Popular va guanyar les eleccions, va fer el mateix. Es va comprometre que la mesura entraria en vigor l'1 de gener del 2013, el termini límit que marcava la llei d'igualtat, però, arribat el moment, la va ajornar.

Ciutadans va incloure l'ampliació del permís de paternitat entre les clàusules de l'acord que va subscriure amb el Partit Popular per recolzar la investidura de Mariano Rajoy, com a part d'una iniciativa més ambiciosa que aspira a ampliar progressivament la durada d'aquestes llicències per naixement o adopció d'un fill.