INVESTIGACIÓ SOBRE UN FRAU A CENTENARS DE PERSONES

El jutge fixa una fiança d'1,2 milions per als pares de Nadia Nerea

El magistrat sosté que existeixen nous indicis contra els progenitors, acusats d'estafa

La resolució judicial detalla que els donatius aconseguits van servir per "costejar la vida" del matrimoni

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de la Seu d'Urgell  que investiga la presumpta estafa comesa pels pares de estafa Nadia Nerea, la nena que té una malaltia rara, ha fixat una fiança civil solidària d'1.224.968,19 euros per als progenitors de la menor per cobrir eventuals indemnitzacions als centenars de persones que van fer donacions per col·laborar a pagar un suposat tractament de la petita. El magistrat apunta que els fons van ser utilitzats per "costejar la vida" dels progenitors. Si els pares no paguen aquesta quantitat, es procedirà a l'embargament dels seus béns. La defensa ha anunciat que recorrerà.

El jutge ha fixat aquesta elevada quantia de la fiança atenent l'eventual volum econòmic del presumpte frau perpetrat pels pares de la nena, que segons els Mossos, des del 2008 haurien recaptat, a través de donatius, 918.000 euros, dels quals la família va gastar 600.000 euros. Hi havia setmanes que els progenitors van arribar a extreure del banc fins a 10.000 eros. Dels donatius, només queden al banc 319.000 euros.

Així mateix, el jutge ha confirmat en una resolució la presó per al pare, Fernando BlancoFernando Blanco, que està en un centre penitenciari de Lleida des del 9 de desembre. També ha ratificat, amb una altra resolució, la suspensió de la pàtria potestat dels pares sobre la nena.

LUCRAT DE LA MALALTIA

La resolució de fiança civil assenyala que de la investigació es desprèn que Blanco i la seva dona, Marga Garau, en llibertat amb càrrecs, “s'haurien lucrat de la malaltia de la seva filla menor d'edat”. Per a això utilitzaven l'associació que porta el nom de la malaltia (tricotiodistròfia) i de la menor. El jutge sosté que “cada vegada són més els indicis que apunten a la participació dels investigats” en el presumpte frau i destaca que només al mes de novembre en els comptes investigats i bloquejats es van rebre 150.000 euros.

Notícies relacionades

El jutge afirma que el mateix pare de Nerea va reconèixer que les quantitats rebudes no van ser destinades a pagar els tractaments que “servien d'excusa per a la seva obtenció”. Al mateix temps, ressalta dos elements nous “rellevants: un testimoni que va fer obres a la botiga de vins de Blanco ha declarat que aquest li va exigir per pagar els treballs que la factura figurés a nom de l'Associació Nadia Nerea. A més, s'han trobat certificacions de les donacions a favor de l'associació, firmades per la mare de la petita i datades a Mallorca.

La resolució argumenta que si la recaptació era per a tractaments mèdics, té “difícil" enquadrament en aquestes peticions despeses en centres comercials, "bricolatge, cotxes, rellotges”. I és que Blanco va admetre en la seva declaració que els seus ingressos anuals no superaven els 35.000 euros. El jutge detalla que li és impossible saber a quin centre es va tractar la menor amb “les senzilles dades” de Dr. Smith. Els pares de Nadia no han aportat ni adreça, ni telèfons, ni dates.