Juncker insta a actuar amb contundència davant les falses notícies a internet

El president de la Comissió Europea demana a Facebook i altres xarxes socials que prenguin mesures contra les 'fake news'

 

  / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha instat avui Facebook i altres xarxes socials a actuar amb contundència contra la difusió de notícies falses -les anomenades fake news'- a través d'internet.

Facebook i Google han de desenvolupar "en el seu propi interès" sistemes per combatre aquesta mena d'informacions falses, ja que la credibilitat hauria de ser "el seu principal capital", ha dit Juncker, en unes declaracions difoses pels mitjans del grup Funke.

El president de la CE se suma així a les crides d'aquests últims dies en contra de les 'fake news', tant des del Govern de la cancellera alemanya, Angela Merkel, com del president sortint del Parlament Europeu, Martin Schulz.

Les xarxes socials han d'assumir com correspon la seva obligació de lluitar contra manipulacions, ha prosseguit Juncker, que ha advertit que "controlarem amb rigor com s'implementen" les mesures oportunes en aquesta direcció.

ALEMANYA DEMANA QUE LA JUSTÍCIA ACTUÏ

El ministre alemany de Justícia, el socialdemòcrata Heiko Maas, va instar fa uns dies fiscals i jutges a actuar amb determinació contra la difusió de notícies falses i especialment davant la difamació o manipulació des de les xarxes socials.

"La llibertat d'expressió no inclou la difamació i les calúmnies, que la justícia també ha de perseguir a la xarxa", va assenyalar el ministre de la gran coalició alemanya.

Maas també va exigir a Facebook que assumeixi conseqüències, va recordar que aquesta xarxa social "guanya molts diners amb notícies falses" i va sentenciar que "qui obté ingressos milionaris a la xarxa, també té una responsabilitat social".

Per la seva banda, Schulz va exigir en unes declaracions recents a mitjans alemanys una regulació europea per combatre la propagació de notícies falses a internet.

Notícies relacionades

Si amb el compromís voluntari no n'hi ha prou "els legisladors han d'actuar, no només a nivell nacional, sinó també europeu", va declarar Schulz, partidari d'imposar sancions penals per la difusió de notícies falses.

Per Schulz, "Facebook i companyia han de ser alguna cosa més que màquines de fer diners" i tenen l'obligació de complir amb determinats estàndards.