'ESCRACHE' DE GRUPS MASCLISTES

Troleig organitzat al feminisme radical

Locas del coño pateix quatre tancaments de la seva pàgina a Facebook per denúncies organitzades de grups masclistes

Les administradores han rebut amenaces de mort i han vist els seus mòbils publicats en fòrums

zentauroepp36696135 reportaje sociedad  jessica fillol y linda infante autoras d161224134408

zentauroepp36696135 reportaje sociedad jessica fillol y linda infante autoras d161224134408 / Marti Fradera Bohera

3
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Quatre vegades ha tancat Facebook en menys de 48 hores fins a tres pàgines de Locas del coño, un blog de feministes radicalsLocas del coño,  després d'un alt nombre de denúncies, que elles consideren “organitzades”. La página va ser denunciada, suspesa, reoberta i tornada a suspendre. Locas del coño ha aconseguit aquesta setmana una gran repercussió després de difondre un vídeo que denunciava com les mares treballaven per a tothom per les festes de Nadal que es va fer viral i va arribar a ser compartit per más de 600.000 persones. El sobtat èxit ha provocat una reactivació de les ires de grups en fòrums molt coneguts d'internet que han fet campanya activa per demanar que es tanqui la página. I no han sigut les úniques. Els grups feministes fa temps que s'enfronten a aquest 'escrache' trolero en internet.

“Fa molt temps que ens insulten. Quan hem recuperat breument la página de Facebook ens l'havien omplert d'insults”, denuncia Jessica Fillol, cofundadora de Locas del coño, que funciona com a col·lectiu que admet col·laboracions. “El problema que tenim és que quan hi ha moltes denúncies, Facebook automàticament et bloqueja i quan et queixes, ho revisen. Però si la situació es repeteix moltes vegades, doncs te la poden tancar definitivament. I hi ha molta feina en aquesta página”, adverteix Lidia Infante, responsable de les xarxes socials. 

Aquest dijous, la página en xarxa social va estar suspesa arran de diverses denúncies. Divendres al matí Facebook la va restituiró. Aleshores ja havien creat una altra página que també va ser denunciada i suspesa tot i que a penes había tingut difusió. En van crear una tercera i va passar igual. En aquell moment, Facebook ja els havia restituït la primera. Van tornar els atacs. La xarxa social va explicar a aquest diari que estava analitzant el cas. Dissabte a primera hora de la tarda tornava a estar operativa.

MÓVILS DIFOSOS EN FÒRUMS

Els denunciants-trolers els acusen d'“incitar a l'odi” per defensar un missatge feminista. L'atac a alguns dels seus articles ha derivat a un to personal en què les administradores han arribat a veure-hi els seus telèfons i adreces corrent per grups de Telegram i a Forocoches. El fòrum més vist de la internet espanyola va esborrar aquests missatges poc després de la denúncia de la interessada, al cap d'uns dies. “Els moderadors dels fòrums no frenen aquest tipus de comentaris perquè els fils es van animant, però no volen denúncies”, va senyalar Fillol.

“Ens han amenaçat de mort i de violació, i ho hem denunciat davant els Mossos, perquè si veus la teva adreça al costat ja passa de l'insult”, afegeix. Malgrat el troleig, elles no han respost amb denúncies a Facebook sobre els perfils que les amenacen, amb identitats falses i alguns vinculats a pàgines de custòdia compartida, afirmen. “Nosaltres tenim molt per construir. No perdrem el temps amb aquesta gent”, declara Infante.

El de Locas del coño no ha sigut el único cas de troleig. L'han patit también jugadores de videojocs o youtubers feministes. El blog Memes Feministas també va veure la seva página de Facebook tancada el 2013 després d'11 mesos d'activitat en què hi va haver “atacs constants de trols antifeministes”, explica Ana Burgos, una de les responsables de la web. “Publicàvem imatges d'autodefensa feminista que busquen canviar l'imaginari de dona submisa”, exlica. Il·lustracions de dones amb armes o estirant de l'orella un home van ser denunciades per “incitar a la violència” i Facebook els va donar la raó.

TAMBÉ A FEMINISTES

“Vam decidir no tornar amb la página, ens vam cansar de rebre insults perquè al final és un desgast. Vam tornar a obrir el 2015 però ja no publiquem tant”, recorda Burgos. Pel camí es van perdre els debats entre les usuàries. "Ens van arribar a vetar lemes com “Machirulos anem per vosaltres”.

Notícies relacionades

Els perfils dels trols, coincideixen des de Locas del coño i Memes feministas, són semblants: “pocs però constants i molt persistents”. “Hi ha xavalets que t'envien a fer-los un entrepà, però els pitjors són els masclistes más grans, a més creen un discurs sobre què és el feminisme o t'insulten amb amenaces”, assenyala Burgos.

A Twitter també transiten pel “territori de l'insult”, según l'administradora de Memes Feministas, però ho viuen d'una altra forma. “Allà bloqueges i punt. I és terapèutic apropiar-te de l'insult per capgirar-lo”.