Una jutge suspèn el protocol que impedeix tallar la llum sense un informe social

La titular d'un jutjat de Barcelona dóna la raó a Endesa

El conseller Baiget recorrerà la sentència i assegura que seguirà aplicant el protocol

2
Es llegeix en minuts

Una jutge de Barcelona ha suspès cautelarment el protocol de la Generalitat que impedeix a les empreses subministradores tallar la llum sense un informe previ dels serveis socials sobre la situació de risc d’exclusió, al considerar que inclou mesures anul·lades pel Tribunal Constitucional (TC).

La titular del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Barcelona dóna la raó a Endesa i acorda suspendre cautelarment, fins a emetre sentència, el protocol que l’Agència Catalana del Consum va acordar per aplicar la llei de pobresa energètica del 2015, malgrat que diverses de les seves mesures havien sigut anul·lades pel Constitucional.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va afirmar  que la Generalitat seguirà aplicant el protocol suspès perquè hi ha «disparitat de criteris judicials». Baiget, que va anunciar que recorrerà la sentència, va assegurar que aquest protocol ha evitat el tall de llum a 39.000 famílies. El conseller afirma que aquesta part de la llei 24/2015 és «plenament vigent», el mateix que han reconegut l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector.

L’elèctrica va evitar ahir, de moment, valorar el resultat de la sentència. En tot cas, fonts del sector afirmen que la resolució demostra que el protocol, tal com està plantejat, «crea més problemes dels que soluciona». El sector diu defensar mesures en favor dels més desafavorits, però exigeix que es reguli «de forma adequada».

BLINDAR LA LLEI

La Taula del Tercer Sector, que agrupa 3.000 entitats socials, després de conèixer la sentència va reclamar  al Govern que blindi la llei contra la pobresa energètica i aprovi el reglament corresponent, una carència que la debilita. L’organització va assegurar que la norma és «molt clara i vigent» i l’article 6 obliga les companyies subministradores a avisar els serveis socials del municipi abans de tallar la llum a una família vulnerable.

Notícies relacionades

Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, considera «ridícul que Endesa impugni el protocol, però ho és més que un jutge el suspengui perquè és una guia per ajudar ajuntaments i empreses subministradores». Campuzano assegura que, a efectes pràctics, «tot segueix igual».

Malgrat que la Generalitat va al·legar en el procediment judicial que el protocol no vincula les empreses subministradores de serveis, la jutge adverteix que, «en realitat», el que pretén la Generalitat és que «sigui de compliment obligat», de forma que, si les companyies energètiques no ho respecten, «poden ser objecte de sanció, com així recull el protocol mateix».