"Vaig començar a consumir cànnabis als 12 anys"

Óscar S. va provar aquesta substància quan cursava l'ESO

fcosculluela36667770 barcelona   19 12 2016   sociedad      oscar y ver nica   te161219175526

fcosculluela36667770 barcelona 19 12 2016 sociedad oscar y ver nica te161219175526 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

Óscar S. tot just acaba de travessar l’adolescència. Amb 12 anys ja coneixia els efectes del cànnabis. La seva iniciació es va produir en els primers cursos de l’ESO, quan va canviar d’amics i es va ajuntar amb xavals més grans. «M’insistien perquè ho provés, jo m’hi negava, però un dia vaig caure i els vaig demanar que em deixessin fumar».

Ara ha complert 19 anys i ja ha experimentat les fractures que causen les substàncies addictives al cos i a la ment. «Hi va haver un moment que vaig arribar a prendre fins a set estupefaents diferents perquè volia conèixer la sensació que produïa cadascun», diu. Els efectes al·lucinògens de la ketamina, el devastador crystal meth, l’spped, el cànnabis, la cocaïna, les pastilles d’èxtasi i l’alcohol… van ocupar el dia a dia de l’Óscar. Les d’èxtasi van ser les que més el van atrapar «perquè em produïen molta eufòria, fins a set hores em durava, m’agradava com alteraven les llums».

La relació que mantenia amb les drogues va desembocar en un fracàs escolar. Va deixar d’anar a classe i poc després va penjar els estudis. «Robava a casa petites quantitats de diners. Entrava en cases particulars i en establiments per aconseguir pagar-me les dosis», explica. Gastava fins a 200 euros diaris en drogues. 

Notícies relacionades

Un dia ho va confessar als pares. La mare el va dur de psicòleg en psicòleg, però tot va ser en va. La vida se li va descontrolar. «Em va deixar la nòvia i vaig començar a consumir drogues de forma excessiva». «Fa dos mesos –diu– vaig decidir anar al Projecte Home i m’he pro-

posat no provar res més».