DES DE DISSABTE

Un home mor ofegat a Múrcia arrossegat per les aigües del fort temporal

Més d'un centenar de municipis del País Valencià tanquen aquest dilluns les escoles pel temporal

El riu Segura es desborda en alguns punts d'Oriola

Inundacions a Oriola després de les intenses pluges. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Un home mort, centenars de desallotjats i milers de persones en estat d'alerta per si havien de sortir a correcuita de casa davant la crescuda dels cabals de diversos rius. Aquests són els efectes del temporal que des de divendres fins aquest dilluns ha castigat la regió de Múrcia i el sud del País Valencià i que les últimes hores es concentra a les illes Balears i arribarà a Catalunya.

La localitat murciana de Los Alcázares, al mar Menor, ha sigut l'escenari de la tercera mort d'aquest temporal després de les de Castelló i Finestrat durant el cap de setmana passat. Un home de 40 anys ha sigut arrossegat pel corrent, ha caigut en una piscina privada i s'ha ofegat. Aquesta ha sigut una de les poblacions més afectades, amb 150 veïns desallotjats.

També s'han hagut de portar a terme desallotjaments a Ontinyent (València) després de desbordar-se el riu Clariano. A Oriola, el riu Segura, que feia gairebé 30 anys que no sortia de mare, també ha registrat una perillosa crescuda i s'ha desbordat al seu pas per diverses localitats. També s'han comptabilitzat més rius desbocats a Alacant, com el Girona, i el Gorgos a Xàbia i Dénia, mentre que a València molts municipis encara estan en risc per una possible crescuda del Xúquer.

Notícies relacionades

Carrers inundats, barrancs plens, camins i camps negats, arbres i fanals arrencats han sigut altres dels efectes. Alguns embassaments, com el de Bellús, han obert les comportes per evitar riscos. A la pròxima localitat de Beniarrés només dilluns han recollit 260 litres per metre quadrat i des de divendres n'acumula 400. La persistència de les pluges ha obligat que 144 municipis del País Valencià suspenguessin totes les classes. També l'Autoritat Portuària de València ha tancat el trànsit marítim.

VALORACIÓ DE DANYS

La valoració dels danys materials que s'han produït ha començat de manera immediata. Juan Ignacio Zoido, ministre de l'Interior, ha visitat les zones més afectades de Múrcia, en què alguns partits ja han demanat la declaració de zona catastròfica. La Generalitat Valenciana, per la seva banda, té previst aprovar divendres ajudes tant per als afectats per aquest últim front com pels que ho van ser pels de fa unes setmanes. 

La meitat del que plou en un any

A la regió de Múrcia, les principals precipitacions acumulades en dos dies, entre diumenge i aquest matí, corresponen a Torre Pacheco (209 l/m2), Alhama (194 l/m2), Alcantarilla (192 l/m2 i la capital murciana (178 l/m2). En tots els casos es tracta, segons l'Aemet, d'aproximadament un 40% de la pluja que cau en un any sencer. Actualment, després d'un any molt sec, les reserves d'aigua als embassaments de la conca del Segura es troben al 22% de la capacitat màxima.