MOSTRA RETROSPECTIVA A LA UAB

Viatge als orígens de la infografia moderna

Una exposició recorre l'obra de Jordi Català, pioner dels gràfics en premsa i fundador de la secció infogràfica d'EL PERIÓDICO

 

  / ALEX R. FISCHER

2
Es llegeix en minuts
RICARD GRÀCIA / BARCELONA

Infografia: tècnica d’elaboració d’imatges mitjançant computadora. Això diu la RAE, almenys a la seva primera accepció. Però abans que Apple llancés el seu primer MAC, el 1984, la infografia ja era un recurs habitual a les pàgines d’EL PERIÓDICO. Era més que això. Era una senya d’identitat d’aquest diari. Una exposició brinda ara una ocasió única de fer aquest viatge en el temps, des del neolític de la infografia (i aquesta vegada entesa amb la segona accepció del terme, que es refereix als gràfics informatius que apareixen als mitjans de comunicació) fins a l’actualitat.

 

Alguns dels gràfics de Jordi Català que es mostren al'exposició.

S’ha de retrocedir primer fins al 1982. Aquell any, les tropes argentines van ocupar l’arxipèlag britànic de les Malvines. Va ser l’inici d’una guerra inesperada de la qual, naturalment, havien d’informar els mitjans de comunicació. Els mapes amb els avanços i retrocessos de cada exèrcit apareixien a la portada del diari. Era un recurs narratiu molt eficaç. Va ser així com es va decidir crear uns dels primers departaments d’Infografia de la premsa espanyola.

DIBUIXATS A MÀ

En aquell moment no hi havia ordinadors. Els gràfics es dibuixaven a mà alçada, amb rotring tinta xinesa sobre paper vegetal, s’utilitzaven trames autoadhesives amb diferents tonalitats de grisos per ombrejar les il·lustracions, els textos es tallaven amb el cúter i s’enganxaven amb cola; i els títols es retolaven lletra per lletra, amb letraset, un full amb lletres i números transferibles que al ratllar-hi a sobre es fixaven sobre el paper. Pura artesania.

  

Una mostra d’aquests primers treballs i la seva evolució posterior fins a l’actualitat es pot disfrutar a l’exposició retrospectiva de l’obra de Jordi Català que fins al 24 de febrer estarà oberta a la sala d’exposicions de la biblioteca de Comunicació de la UAB. L’obra de Català inclou des dels gràfics fets a mà fins fins a les seves últimes infografies, optimitzades per ser compartides en xarxes socials. A la sala s’hi poden contemplar alguns dels seus treballs més impactants, molts d’ells completats en poques hores i a tota pàgina.   

Català va ser un dels fundadors del departament d’Infografia d’EL PERIÓDICO i també redactor en cap de la secció entre els anys 1993 i 2006.

 

Notícies relacionades

Al seu currículum hi figuren diversos dels premis més prestigiosos a nivell mundial d’infografia i actualment compagina tasques docents en diverses facultats de disseny i comunicació amb l’estudi i ús de la visualització de dades com a eina de comunicació a les xarxes socials.

PARE DE TOI

L’exposició finalitza amb un dels aspectes més desconeguts i divertits de la seva obra. Va ser el pare de l’entranyable Toi, aquella  espècie de follet verd amb antenes que va sorgir a finals dels anys 80 en els cromos que contenien els bollycaos i que van forrar milers de carpetes d’adolescents amb els seus desenfadats estats d’ànim. Toi fadao, Toi agotao, No Toi, en van ser alguns exemples i, a la seva manera, les primeres emoticones de la història.