FILTRACIÓ DE LES CONVERSES DE MARGA I FERNANDO

Els pares de la Nadia només van destinar 2.000 euros als fàrmacs de la seva filla

"Vinc a buscar-te i ens en anem", li va dir el progenitor a la seva dona en una conversa registrada pels Mossos

Fernando Blanco va ordenar a la seva dona que esborrés del telèfon mòbil els missatges que li enviava

4
Es llegeix en minuts

Les punxades telefòniques que va portar a terme la policia als pares de la menor Nadia Nerea, que pateix una malaltia rara que es diu tricotiodistrofia, ja han sortit a la llum. El programa Espejo Público d’Antena 3 va difondre ahir algunes de les converses mantingudes pels progenitors en què s’evidencia la seva manera de treballar per no ser descoberts. 

Entre les converses transcrites es pot sentir com Fernando Blanco explicava a la seva dona, Marga Garau, que portava tres telèfons diferents per no ser localitzat. «M’hi jugo la pell, vinc a buscar-te i ens en anem», li va arribar a dir a la seva dona el 6 de desembre passat, el dia abans de ser detingut. Ella va contestar: «Però, ¿a sobre, m’ho dius per telèfon?». I el progenitor li va replicar: «Sí, sí, no et preocupis, com vaig quedar amb tu, no ho descobrirà ningú». La revelació d’aquestes converses registrades pels Mossos d’Esquadra posa els pares de la nena entre l’espasa i la paret.  

En les trucades que es van intercanviar els progenitors hores abans de la detenció del pare es perceben converses nervioses en què hi ha instruccions clares per planejar la fugida. El pare de la Nadia comenta a la seva dona que els missatges que li envia al seu telèfon mòbil els ha d’esborrar. «El millor és fer servir tema WhatssApp, i els whatsaps que jo t’enviï al telèfon els esborres, ¿eh?», li diu Fernando a Marga.

La investigació també revela les despeses que pagaven amb els diners que obtenien de les donacions. Del milió d’euros que gairebé havien recaptat els pares de la Nadia, n’havien destinat 2.000 encara no als fàrmacs de la seva filla. El sumari recull que la major part de les donacions se les gastaven en restaurants, compres i altres espais d’oci. 

El jutge ha bloquejat dels seus comptes bancaris més de 300.000 euros. La primera estimació és que el matrimoni va recollir 918.000 euros en donatius utilitzant com a reclam la malaltia de la Nadia, encara que la xifra podria ser superior. «Si tenim un milió i mig, ¿com és que no paguem?», li diu en una d’aquestes converses Fernando a la seva dona. El jutge de la Seu d’Urgell que investiga la presumpta estafa ha sol·licitat recollir informació sobre el patrimoni de la parella, així com si tenen més comptes corrents. 

Els pares de la Nadia també estaven al dia dels passos que feia la premsa, tal com recull una de les converses. Marga aconsellaria al seu marit que deixés de parlar amb 'El País' i que no agafés cap trucada amb un número de telèfon gaire llarg, per por dels periodistes i del que ja s’havia destapat al voltant dels metges de París i Houston. La mare de la Nadia aconsella al seu marit: «No parlis més amb el diari 'El País', no agafis cap trucada en què aparegui un número llarg i avisa... ¿A qui creus més? ¿Al diari o a la teva germana? D’acord. Ens han enxampat per allò de París, Houston i... Però els metges no són metges, són científics que han desaparegut veient les notícies».

Notícies relacionades

A més, el progenitor va planejar fer servir la seva assistència al plató de televisiu del programa 'Espejo Público' com a pretext: «Quan et truquin digues que anava a 'Espejo Público'», li diu a la seva dona. En un moment de les converses intervingudes, Blanco dóna a entendre que està a l’estranger. «A on vols que vagi, si estic en un país estranger». En un altre diàleg, Marga li diu al seu marit que han de fer el que calgui perquè no els treguin la nena. El jutge els ha retirat la potestat parental. La nena està en l’actualitat amb una tia materna. També hi ha converses en què intervé la mateixa Nadia, a qui el pare diu «la meva princesa bella i preciosa», en què la nena s’interessa per si ha trobat el Pare Noel.

A nivell judicial, el jutge de la Seu d’Urgell que s’encarrega del procés obert per estafa contra Blanco, que està a la presó, i la seva dona, continua les indagacions. Ahir van declarar davant seu el director de l’escola Miret i Sans d’Organyà i la tutora de la nena. Tots dos hi van entrar a les onze del matí, segons l’agència ACN, i en van sortir poc després de les dotze del migdia. Es desconeix sobre què va versar la seva declaració, però s’ha de recordar que el jutge va requerir a l’escola on la Nadia cursava els estudis dades sobre la seva assistència a classe. 

L'advocat de Blanco demana que es revoqui la presó provisional

Pel que fa a la retirada de la potestat parental, l’advocat recorda que Nadia Nerea «estava escolaritzada i integrada socialment» i considera la mesura desproporcionada. Sosté que no existeixen informes desfavorables «ni de serveis socials ni forenses sobre la menor». «No hi havia una situació de mendicitat», afirma.