El jutge envia a la presó el pare de la Nadia

El magistrat deixa en llibertat la mare i retira als progenitors la pàtria potestat de la menor

Considera que la parella s'ha servit de la nena per fer de la beneficència la seva forma de vida

 

  / EFE / QUIQUE GARCIA

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / CARMEN JANÉ / BARCELONA

El jutge va decretar ahir a la nit presó provisional, comunicada i sense fiança per a Fernando Blanco, el pare de la nena Nadia Nerea, tal com havia sol·licitat la fiscalia. Així mateix, el magistrat va deixar en llibertat provisional amb càrrecs Margalida Garau, la mare, i va retirar a la parella la pàtria potestat de la menor, de la qual es fa de moment càrrec una familiar per donar-li «una vida normalitzada» i evitar-ne «l’exposició contínua» als mitjans de comunicació, en paraules de la petició de la fiscalia que va satisfer el jutge. Pare i mare estan imputats per un delicte d’estafa.

Ahir es va saber que els progenitors de la nena malalta de tricotiodistròfia a qui suposadament havien d’anar operant periòdicament a l’estranger per salvar-li la vida van recaptar 918.000 euros en campanyes de donacions des del 2008 i ni un sol euro es va destinar a pagar a metges o tractaments per a la menor, segons els Mossos d’Esquadra. D’aquesta quantitat només en queden al banc 319.000 euros, que seria aproximadament el que haurien aconseguit els últims dies abans que es comencés a destapar la mentida la setmana passada, després de les últimes aparicions a la premsa i per televisió.

El magistrat assenyala en l’acte de presó de Blanco que «els dos progenitors haurien disposat de prop de 599.343,57 euros. De tota aquesta suma gastada, clama al cel la interminable successió de reintegraments en efectiu fets pels investigats, i que hi havia setmanes que arribaven a extreure 10.000 euros en efectiu». 

"TRACTAMENTS ALTERNATIUS"

En la declaració feta davant del jutge, assenyala l’acte, el pare va assegurar que els reintegraments eren per «abonar tractaments alternatius per a la seva filla», si bé «no va acabar de resultar clar si els tractaments esmentats eren practicats per 'investigadors' o per 'homeòpates'». «En qualsevol cas –prossegueix l’escrit–, va reconèixer desconèixer-ne els noms (tret del doctor Smith i el doctor Brown), l’adreça, el número de telèfon o la forma de contactar-hi. Al seu torn, va manifestar que els pagava en efectiu i que no va demanar mai justificant de pagament».

La mare, per la seva part, va declarar desconèixer les despeses i «fiar-se al peu de la lletra de les explicacions ofertes pel marit». Al jutge li crida l’atenció que no es preocupés perquè la seva filla «viatgés a un país en guerra (l’Afganistan) ja que desconeixia la situació d’aquell país», així com que no li semblés «sospitós que després de passar 15 dies en hospitals de Houston tornessin sense papers mèdics». 

El magistrat fa notar en l’escrit que els testimonis de diversos metges de l’entorn de la menor «asseguren no haver-la atès excepte per contingències comunes» i «posen l’accent en la reticència dels progenitors al fet que aquests professionals atenguessin la menor». «Els investigadors entenen –afegeix– que un comportament com aquell podria pretendre ocultar dues realitats. O bé la nena no pateix la malaltia en qüestió, o bé la menor no estaria rebent el tractament per al qual els pares recapten diners».

Blanco va ser detingut pels Mossos dimecres a la Seu d’Urgell, poc després que escapés d’un control policial de la policia catalana a la Cerdanya. Els agents el buscaven per requerir-li que entregués al jutge d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell, que instrueix la causa per suposada estafa, els informes mèdics de la menor i els extractes de comptes bancaris que el magistrat havia requerit. 

32 RELLOTGES

Notícies relacionades

Al no obtenir-los voluntàriament dels pares, el jutge va autoritzar el registre del xalet on vivien a Fígols (pedania d’Organyà, Alt Urgell). Allà, els agents van confiscar material que inclou 1.875 euros en metàl·lic, 32 rellotges de luxe valorats en 55.000 euros, tres tauletes i tres mòbils d’alta gamma, marihuana i un ordinador de sobretaula, així com documentació. 

A Blanco, quan va ser detingut, se li van confiscar també 1.475 euros en metàl·lic i una pistola de fogueig. L’home, segons va explicar el conseller d’Interior, Jordi Jané, va ser detingut davant el risc de fuga. Aquell mateix dimecres al matí havia compromès la seva presència en el programa 'Espejo Público' d’Antena 3 TV per «explicar la veritat», però no s’hi va presentar. La dona va explicar que l’estava esperant i que arribaria ben aviat perquè li havia dit que havia anat a Madrid al programa però que al saber que els Mossos el buscaven, va decidir tornar.