incompliments reiterats

Sabadell expedienta tres companyies per talls de llum a famílies vulnerables

Les sancions per incomplir la normativa de pobresa energètica van de 10.000 a 100.000 euros

1
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SABADELL

L'Ajuntament de Sabadell ha decidit afrontar els incompliments de la normativa de pobresa energètica amb mà dura. Després d'iniciar el procés per detectar els casos en què presumptament no s'haurien respectat els drets de les famílies en situació de vulnerabilitat, el govern municipal ha decidit obrir 18 expedients contra Gas Natural i Endesa per mala praxi reiterada en aquest àmbit.

El consistori ha inclòs 203 dels 243 casos detectats als expedients sancionadors, 15 dels quals van acabar amb talls de llum indeguts a famílies vulnerables sense que se sol·licités un informe als serveis socials, tal com estableix la llei. "Els expedients agrupen les males praxis portades a terme per les empreses, i no per ser qüestió d'un error puntual, sinó d'una pràctica demostrada de manera sistemàtica per part de les companyies", ha assenyalat l'alcalde, Juli Fernàndez (ERC).

Les empreses afectades són Gas Natural, amb un expedient, Endesa Energia XXI, amb deu, i Endesa Energia SAU, amb quatre. Totes elles van portar a terme talls entre agost del 2015 i maig del 2016. Aquest dijous se'ls han notificat les sancions amb un import que oscil·la entre els 10.000 i els 100.000 euros.

SENSE INFORMACIÓ PRÈVIA

A més, s'han iniciat tres expedients sancionadors més per situacions en les que s'havia rebut l'avís de tall de subministrament elèctric sense que hi hagués constància que les persones afectades haguessin estat informades prèviament sobre els seus drets com a famílies vulnerables. En ells, la companyia tampoc va demanar prèviament l'informe preceptiu.

Notícies relacionades

L'Ajuntament de Sabadell ha detectat durant el 2016 un total de 1.003 famílies que es troben en situació de vulnerabilitat, por la qual cosa s'han impulsat mesures per a la seva protecció i seguiment per part de Serveis Socials. A partir de la recepció de la notificació de les sancions, les companyies disposaran d'un termini de deu dies hàbils per aportar la documentació necessària per revocar-les.

El consistori calcula que les multes podrien fer-se efectives en un termini de dos mesos, moment en el qual les companyies podran recórrer el decret d'Alcaldia.