CAMPANYA ALTRUISTA

Tones de solidaritat

El Gran Recapte aconsegueix captar aliments més nutritius i captivar molts voluntaris joves

El ritme de donacions és similar al del 2015, en què es van recaptar 4.642.000 quilos

undefined36423522 barcelona 26 11 2016 sociedad gran recapte d aliments e161126171639 / ELISENDA PONS

undefined36423522 barcelona 26 11 2016   sociedad  gran recapte d aliments   e161126171639
undefined36423488 barcelona 26 11 2016   sociedad  gran recapte d aliments   e161126171544
undefined36423490 barcelona 26 11 2016   sociedad  gran recapte d aliments   e161126171618

/

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

El vuitè Gran Recapte d’Aliments a Catalunya, que es va celebrar divendres i ahir davant de 2.500 mercats, botigues i cadenes de supermercats de 370 municipis, marca dues tendències: els aliments donats són més nutritius, i per això més cars, i creix el nombre de voluntaris joves conscienciats per greus problemes socials com la pobresa extrema, els desnonaments, la fam, la vulnerabilitat dels nens de les famílies sense recursos i la soledat i altres mancances que pateixen molts jubilats.

Barcelona, Girona, Lleida i Tarra-gona es proposen aconseguir més de les 4.642 tones del 2015 en aquesta tradicional cita prèvia al Nadal que organitza aquesta entitat benèfica sense ànim de lucre, intermediària entre donants i receptors. És l’altra cara de la moneda del consumisme ferotge que deriva en brossa.

Una música rockera i molt animada sona a tot volum a la nau de més de 20.000 metres quadrats cedida pel Parc Logístic de la Zona Franca. Rosa Brutau, vicepresidenta del Banc dels Aliments de Barcelona, explica per què: «Són cançons elaborades per Dj Sense Fronteres perquè el ritme no decaigui. Si l’abaixem, els voluntaris protesten». Així les 180 persones que classifiquen els aliments no s’adormen.

RECIPIENTS / Hi ha tres torns, i cada quatre hores canvien els grups que obren les banyeres, així es denominen els gegantins recipients de cartró que emmagatzemen entre 300 i 500 quilos de menjar no perible. Hi ha caixes de salsa de tomàquet, llet, productes infantils com pots de papilla, arròs, oli, llegums, pasta, llaunes de conserva de peix i de carn i també lots de torrons o altres productes nadalencs.

Anna Recoder és una de les voluntàries. Estudia un màster de Psicologia Social i ha treballat en oenagés internacionals. «No entenc la vida sense entrega social, tots hem d’aportar el nostre granet de sorra i aquesta és una bona iniciativa solidària», argumenta Recoder. Brutau està convençuda que aquest any, com a mínim, s’arribarà a la xifra de l’any passat. «Els camions ens porten 200 banyeres cada quatre hores», informa Brutau, que es mostra molt orgullosa davant l’augment del voluntariat jove. «Ells són el futur», apunta.

"Hi ha persones que no tenen res Teresa Raventós

CARME FORCADELL / Teresa Raventós és filla del president honorífic de la Fundació Banc dels Aliments, mort el 2012. «Som 10 germans i cada any venim amb els nostres fills a ajudar. Ell se’n sentiria molt orgullós: la solidaritat creix i creix. Hi ha persones que no tenen res i donen un quilo d’arròs. És admirable», valora Raventós mentre empaqueta caixes a la nau industrial, a prop d’Albert Batlle, director dels Mossos d’Esquadra, i de Carme Forcadell, presidenta del Parlament que, segons l’organització, han vingut de manera altruista a treballar en llocs allunyats dels focus mediàtics.

El mercat de la Concepció és un dels punts que funciona més bé: és cèntric, concorregut i hi ha un supermercat a l’entrada principal. No només els clients, els venedors de les parades també fan col·lectes per contribuir. «Divendres, un empleat de la casa d’electrodomèstics Miró va aportar 300 litres de llet. ¡Li vam fer l’onada», expliquen Marta Serraima i Albert Vázquez, coordinadors del Banc d’Aliments i membres de l’associació Voluntaris 2000. «Per sort, hi ha més feina de la que esperàvem», diuen.

A CATALUNYA / Santi Camero i Josep Patiño són de L’hora de Déu, oenagé del Raval que dóna menjar a 300 famílies per setmana. Col·laboren en el Gran Recapte des del mercat de Santa Caterina. «Hi ha dos extrems: persones que ens giren l’esquena i en canvi altres que ho donen tot», expliquen.

Notícies relacionades

Joan Jorba, responsable a Girona, coincideix amb Brutau que el ritme de donacions és similar al del 2015. «Un asiàtic ens ha preguntat per què hi érem. Al sortir portava una borsa a la mà. Ens hem pensat que era la seva aportació. ‘No, la bossa és per a mi, el carro, per a les persones que passen gana’, ens ha dit davant la nostra sorpresa», explica Jorba, que lamenta que a Girona només hi hagi 305 punts de recollida perquè «falten voluntaris».

Òscar Ologaray, portaveu de Tarragona, culpa la pluja a les comarques de l’Ebre de la baixada d’afluència durant algunes hores. «Però hi ha un clar ascens de qualitat en els productes que prioritzem, que són els més proteics», declara. Joan Ramon Saura, responsable del Banc d’Aliments de Lleida, destaca l’«alta participació» d’universitaris treballant «amb molta il·lusió» en la campanya.