CARTA APOSTÒLICA

El Papa autoritza els sacerdots a perdonar l'avortament de manera definitiva

Fins ara només ho havia autoritzat durant l'Any Sant de la Misericòrdia, que es va acabar diumenge

El Papa concedeix, al final, la facultat d’absoldre l’avortament. / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha anunciat aquest dilluns que els sacerdots podran perdonar l'avortament de manera indefinida, una disposició que havia autoritzat només durant l'Any Sant de la Misericòrdia, que es va acabar diumenge.

"Perquè cap obstacle s'interposi entre la petició de reconciliació i el perdó de Déu, d'ara endavant concedeixo a tots els sacerdots, pel que fa al seu ministeri, la facultat d'absoldre els que hagin procurat el pecat d'avortament. Tot el que havia concedit de manera limitada per al període jubilar ho estenc ara en el temps", escriu el Pontífex a la missiva.

Segons la doctrina catòlica, l'avortament és un pecat greu que comporta excomunió i fins ara un sacerdot només el podia absoldre després que l'hi autoritzés un bisbe o el mateix pontífex.

No obstant la concessió del perdó, Francesc emfatitza "amb força" a la seva missiva que "l'avortament és un pecat greu, perquè posa fi a una vida humana innocent".

Però afegeix que "amb la mateixa força" pot afirmar que "no hi ha cap pecat que la misericòrdia de Déu no pugui abastar i destruir, allà on troba un cor penedit que demana reconciliar-se amb el Pare".

"RECONCILIACIÓ ESPECIAL"

"Per tant, que cada sacerdot sigui guia, suport i alleujament a l'hora d'acompanyar els penitents en aquest camí de reconciliació especial", afegeix.

En aquesta carta, en què convida a renovar el temps de perdó, reconciliació i caritat amb els més necessitats, Francesc també estén altres disposicions que havia autoritzat durant el Jubileu, com la de la concessió d'absoldre els pecats als sacerdots de la Fraternitat de Sant Pus X, els anomenats lefebvrians.

Notícies relacionades

Francesc justifica aquesta decisió "pel bé pastoral d'aquests fidels" i perquè "es pugui recuperar amb l'ajuda de Déu la plena comunió", en el que s'entén com una mà estesa als seguidors de Marcel Lefebvre, que no reconeixen les novetats introduïdes al Concili Vaticà II, i per tant estan fora de l'Església des del 1988.

El Papa també recorda als sacerdots les diferents situacions familiars en l'actualitat i els reitera que davant aquestes persones tinguin "un discerniment espiritual atent, profund i prudent perquè cadascú, sense excloure a ningú, sense importar la situació que visqui, es pugui sentir acollit concretament per Déu, participar activament en la vida de la comunitat i ser admès en aquest Poble de Déu".