Interior aportarà a la fiscalia indicis sobre el mosso que va rebentar un ull a Quintana

La conselleria demana al ministeri públic que reobri el cas amb les noves dades

No hi ha cap prova de càrrec però la línia d'investigació apunta a un llançador de 'foam'

 

  / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Els Mossos d’Esquadra insisteixen que encara resulta possible descobrir quin dels seus agents és l’autor del tret que va mutilar Ester Quintana, la dona de 42 anys que va perdre un ull durant els disturbis de la vaga general del 14 de novembre del 2012.

    Fa sis mesos l’Audiència de Barcelona va declarar provat que un projectil de la policia autonòmica va ferir Quintana, però va absoldre els dos únics mossos jutjats per aquest assumpte: el subinspector i l’escopeter de la unitat 40. Després de la sentència judicial, la Divisió d’Afers Interns (DAI) va reprendre l’expedient que va obrir a la unitat 414 la primavera del 2013 després que aquest grup d’antiavalots ocultés informació rellevant sobre les accions que van portar a terme en el punt del passeig de Gràcia on va resultar ferida Quintana.

    Es tracta d’una línia d’investigació que els Mossos van traslladar ja en la instrucció al magistrat. Al seu dia, el jutge va decidir descartar-la per centrar-se en els dos processats finalment absolts. La conselleria, en mans de Felip Puig quan es va produir la mutilació de Quintana, havia donat tantes versions diferents sobre els fets que es va interpretar que la policia al posar el focus en la unitat 414 estava portant a terme una maniobra de distracció.

    Durant aquest últim mig any Afers Interns ha reexaminat el vídeo de 8-TV –que demostra que la 414 es va aturar i va obrir la porta perquè els seus agents baixessin del furgó– i la gravació de Gràciamon.cat –en què se sent una detonació compatible amb una llançadora GL-06 de bales de foam– i ha interrogat novament els set agents de la unitat sota sospita.

INDICIS SÒLIDS / Les conclusions de l’informe –es traslladaran ben aviat a la fiscalia– apunten al responsable de la llançadora de projectils de foam de la 414 com el sospitós d’efectuar el tret que va rebentar un ull a Quintana. No hi ha cap prova de càrrec, però els indicis són prou importants per investigar-los judicialment, tal com li va prometre que farien el conseller d’Interior, Jordi Jané, a la víctima.

    Fonts de la fiscalia van recordar a aquest diari que per ara no han rebut cap informe de la DAI i que aquest ha de contenir elements nous no aportats anteriorment perquè facin canviar d’opinió el magistrat que ja va descartar aquesta línia d’investigació.  

ELEMENTS NOUS / Aquests indicis, a més a més dels vídeos de 8-TV i de Gràciamon.cat, són que aquest llançador també havia negat que hagués realitzat trets que ara els Mossos d’Esquadra saben que sí que va efectuar. Concretament saben que n’hi va haver un just abans que ferissin Quintana i un segon just després que això passés. Per això creuen que resulta factible que també n’efectués un altre entre tots dos, que es correspondria amb el so que se sent al vídeo de Gràciamon.cat.

Notícies relacionades

    Un altre indici és que la dona no va caure a terra després de rebre l’impacte a la cara, un detall que reforça la idea que l’artefacte que la va colpejar va ser un projectil de foam, menys potent que una pilota de goma disparada amb escopeta.

    Fonts del departament d’Interior van precisar a aquest diari que, independentment de si el jutge accepta o descarta reobrir el cas, la conselleria pot sancionar els set antiavalots de la 414 en funció del que conclogui la DAI.