UNA ORGANITZACIÓ RELIGIOSA SOTA SOSPITA

Els Testimonis de Jehovà, a una nena violada: "Si ho dius, et quedaràs sense paradís"

Una dona de 29 anys denuncia que va ser agredida sexualment i coaccionada per silenciar-ho fa 21 anys

La Guàrdia Civil investiga dos casos d'abusos sexuals a menors que la confessió va ordenar tapar

Noelia Piris narra els abusos que va patir de petita per part d’un membre dels Testimonis de Jehovà. / JULIO CARBÓ / VÍDEO: MÒNICA TUDELA

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Noelia, vés-te'n a casa". La dona va deixar anar aquesta frase abans de desaparèixer per les escales, potser per evitar que la nena de 8 anys es quedés sola amb el seu marit. Noelia havia anat a ensenyar uns patins nous a les nétes dels seus veïns. Però no hi eren. El marit, J. O., assegut al sofà al costat de la nena, la va agafar dissimuladament per la cama per evitar que la menor complís l'ordre de la seva dona, que potser sabia què podia passar.

L'home va agafar la nena i se la va emportar fins al rebedor. La va situar davant d'un mirall gran. Ell es va col·locar darrere i es va ajupir fins a situar la seva cara al costat de la d'ella. Li va abaixar els pantalons i les calces fins als turmells. Li va separar les cames i li va introduir violentament els dits a la vagina. Ella va intentar tancar les cames, però l'home les hi va tornar a obrir per la força. No sap quanta estona va durar la tortura; sí que recorda que mentre va durar el pederasta li llepava la cara i es mirava al mirall mentre ho feia. Ella no es volia veure, no ho podia veure, va aguantar perdent la vista en algun punt de terra. "Em va fer molt de mal, però el que va venir després va ser molt pitjor", diu ara Noelia, al mirar enrere i recordar el succés que li va canviar la vida el 1994.

Aquesta és la versió de l'episodi més greu d'abusos sexuals que aquesta dona de 29 anys de Barcelona ha explicat a EL PERIÓDICO i que 21 anys després que passés també ho ha denunciat a la Guàrdia Civil. La seva mare ha ratificat aquest dilluns en dependències policials el relat de la filla. Vol que es conegui el seu cas i, per això, ha accedit a gravar una entrevista a cara descoberta. 

INVESTIGACIÓ EN MARXA

La Guàrdia Civil ha iniciat una investigació després de rebre la denúncia de Noelia i també la d'Israel Flórez, una altra víctima de Toledo que actualment té 43 anys. Les dues querelles descriuen casos d'abusos sexuals a menors i la seva posterior ocultació per part de l'organització Testimonis Cristians de Jehovà, la marca espanyola d'una confessió internacional que té vuit milions i mig de fidels a tot el món i més de 100.000 a Espanya. Perquè tant Noelia com Israel no només han denunciat els seus agressors sinó també que les seves congregacions els van ordenar mantenir-ho secret les agressions. Aquestes dues denúncies s'uneixen a la que va presentar Miguel García als Mossos d’Esquadra a finals del mes de setembre. 

La denúncia de Noelia ja ha arribat al jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona, que estudia ara si els delictes comesos tant pel presumpte pederasta denunciat com per la seva congregació han prescrit.

LA JUSTÍCIA INTERNA

Noelia va néixer el 1986 en una família que formava part de la congregació nord-est de Barcelona. Després de ser agredida pel seu veí, J. O., un membre destacat dels Testimonis de Jehovà, ella li va explicar a la seva mare, també membre de l'organització religiosa, el que havia passat. La dona va buscar el pederasta, que va admetre parcialment els fets. Poc després, la mare en va informar els ancians -nom que reben els líders de cada congregació-. Llavors, l'agressor va dir que la nena exagerava, perquè només havien sigut "dos copets al cul".

Per investigar-ho, en lloc d'avisar la policia, els ancians van sotmetre Noelia a quatre interrogatoris en un despatx del saló del regne de la congregació. En tots la nena va reiterar la seva versió del que havia passat. Els ancians, no obstant, seguint la normativa interna que només permet condemnar l'abús a un menor quan aquest ha tingut lloc a la vista de dos testimonis diferents, van seguir dubtant.

Hi va haver una cinquena reunió, a casa d'un dels ancians. La nena estava asseguda amb la seva mare a una banda i el seu pare a l'altra. Davant hi tenia el violador i, darrere d'ell, els tres 'jutges' que l'empenyien a verbalitzar els abusos davant de l'agressor. Tot el que va poder fer va ser posar-se a plorar.

AMENACES AMB LA CONDEMNA ETERNA

Els testimonis de Jehovà interpreten la Bíblia literalment. Creuen que l'harmagedon és imminent i que només els membres que han sigut batejats passaran la resta de l'eternitat al paradís. A Noelia, amb 8 anys, els ancians li van dir que si explicava a algú el que havia passat, Jehovà la deixaria d'estimar i es quedaria "sense paradís". A la seva mare, que va posar al corrent dels abusos l'àvia, també la van intimidar. Van ser unes "coaccions brutals", afirma ara.

"Em vaig sentir completament sola, abandonada", recorda Noelia. Amb 9 anys va començar a tenir malsons i atacs d'ansietat i a perdre cabells. Amb el pas dels anys es va consumar el seu fracàs escolar, la seva salut va empitjorar, va desenvolupar la malaltia de Crohn i va intentar suïcidar-se als 19 anys. Durant aquest procés de deteriorament, la congregació li va prohibir anar a un psicòleg

ORDRES PER ESCRIT

Notícies relacionades

La cúpula d'Ajalvir (Madrid) va desaconsellar en una circular interna, el 1992, que les víctimes d'abusos sexuals participessin en teràpies de grup. Perquè "podrien sorgir problemes si el cristià no era discret i divulgava assumptes confidencials sobre altres membres de la congregació cristiana durant les sessions".

En aquesta mateixa carta, s'explicava que al pederasta, "si no es penedeix del seu pecat, se l'haurà d'expulsar". J. O. no va ser expulsat, només reprès amb la supressió temporal d'alguns privilegis, com deixar de parlar en públic al saló del regne.