El Suprem avala el tancament dels locals de la Zona Hermètica de Sabadell

El consistori confirma que aquest mes es notificarà el cessament de les llicències d'activitat d'oci als propietaris

amadridejos34080189 sabadell  28 05 2016 zona de bars i discoteques  z160529193140

amadridejos34080189 sabadell 28 05 2016 zona de bars i discoteques z160529193140 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SABADELL

La Zona Hermètica de Sabadell està a un pas de ser història, aquesta vegada definitivament. El Tribunal Suprem (TS) ha emès una sentència en la que dóna la raó a l'Ajuntament de Sabadell en el litigi que manté amb els propietaris dels locals de la Zona Hermètica. Les llicències van finalitzar el juny d'aquest any, però els empresaris de la nit sabadellenca s'oposen al tancament davant la falta d'alternatives. Aquest mateix mes se'ls va notificar el cessament de les seves llicències.

L'any 2011, l'Ajuntament de Sabadell va iniciar un recorregut que es prolongaria durant cinc anys perquè les empreses que tenien locals d'oci nocturn a la Zona Hermètica busquessin alternatives a la seva activitat. L'oferta nocturna s'havia sobredimensionat, i amb uns 40 locals suposava un pol d'atracció a nivell de tot Catalunya, la qual cosa va comportar problemes de seguretat en aquest àmbit, però també de convivència amb els veïns del barri de Gràcia, on es troba l'espai.

El temps ha passat, i ara l'oferta es limita a menys de deu locals, per la qual cosa l'Associació d'Empresaris de l'Oci Nocturn de la Zona Hermètica i d'altres empresaris vinculats a aquesta activitat van interposar una demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per frenar el procés del consistori. El seu argument passava per la inexistència d'alternativa. Aquest va desestimar el recurs el 2014, per la qual cosa van presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, que, una vegada més, dóna la raó a l'Ajuntament.

NORMATIVA MUNICIPAL

D'aquesta manera, el màxim órgano del poder judicial espanyol declara que és correcte el Pla especial de regulació dels usos recreatius i de restauració del barri de Gràcia, que exclou l'activitat d'aquest tipus de locals. "L'Ajuntament ha de complir en tot moment la normativa vigent, per això continuarà aplicant el pla especial d'usos recreatius com ha fet fins ara”, assenyala Xavier Guerrero, regidor d'Espai Públic.

No ho veu així Joan Cosp, president dels propietaris de locals, que assegura que no hi ha una alternativa viable a l'activitat nocturna a la ciutat. “Una ciutat com Sabadell no pot quedar-se sense una proposta d'oci nocturn, no tenim ni tan sols el Pla general que modificarà els espais on es pugui portar a terme aquesta activitat, i el que no farem és tancar demà per reobrir al cap d'uns mesos”, avança.

Notícies relacionades

Per això, assegura que presentaran batalla i recorreran les notificacions de cessi d'activitat, que l'Ajuntament preveu enviar a finals d'aquest mateix mes. “Han tingut cinc anys per buscar un nou emplaçament, hi ha propietaris que ho han fet i s'han canviat d'espai”, recorda Guerrero.

Mentre no arribin les notificacions, els empresaris seguiran servint copes, defensant el seu dret a mantenir l'activitat en una zona que des de fa 20 anys ha estat referent de l'oci nocturn per a tot el país, però per sobre de tot per a Sabadell.