Catalunya farà una prova amb mesuradors continus de glucosa per a nens diabètics

Familiars i pacients reclamen a la Generalitat la subvenció dels dispositius

jjubierre11766574 andorra escaldes  14 11 2009  dia mundial de la diabetis dia161113124810

jjubierre11766574 andorra escaldes 14 11 2009 dia mundial de la diabetis dia161113124810

2
Es llegeix en minuts

Catalunya farà una prova pilot amb mesuradors continus de glucosa per a nens diabètics a partir del 2017, una notícia que es produeix després que malalts i familiars hagin reclamat amb 450 cartes a l’Administració la subvenció d’aquest tipus de dispositius.

    Fonts de l’Associació de Diabètics de Catalunya han explicat a Efe que el Consell Assessor de la Diabetis ha decidit fer aquesta prova pilot en nens de més de 4 anys i una edat màxima encara per concretar entre els 10 i els 14 anys.

    Aquesta prova pilot arriba després que aquesta associació hagi impulsat la recollida de cartes de malalts i familiars, adreçades a la Conselleria de Salut, reclamant la subvenció d’a­quests mesuradors continus de glucosa. Aquests dispositius evitaran una gran quantitat de punxades als dits als nens que  tenen diabetis quan es realitzen els controls.

    Els mesuradors continus són semblants a un pegat que es col·loca sota la pell i mesuren els nivells de glucèmia cada cinc minuts durant les 24 hores del dia. El dispositiu, que pot durar uns 14 dies, inclou alarmes per indicar si el nivell de glucèmia sobrepassa el límit. A més, ajuda a entendre com el menjar, l’exercici i la medicació afecten els nivells de glucèmia. La informació que ofereix el mesurador es pot descarregar a través d’un software a un ordinador, per facilitar la lectura i l’anàlisi de la informació.

    El monitor continu no elimina completament la necessitat de fer-se controls capil·lars, ja que requereix calibrar-se cada 12 hores, de manera que són necessaris almenys dos mesuraments capil·lars al dia. No obstant, per a un nen petit passar de punxar-se set vegades diàries a dues pot suposar fer una vida normalitzada el màxim possible, ha indicat l’associació.

    Davant d’aquesta novetat, l’entitat ressalta que «hi ha una altra notícia no tan bona», i és que Salut ha repetit el concurs per comprar les tires que mesuren el nivell de sucre a la sang, i el nou «segueix sent molt perjudicial per a la salut del col·lectiu d’afectats». Segons l’opinió de malalts i familiars, el fet que en el concurs es limiti el nombre de mesuradors de la glucosa que poden oferir els laboratoris farmacèutics, tant per a les persones que necessiten insulina com per a les que no en necessiten, pot fer baixar-ne la qualitat.

Notícies relacionades

EL MÉS BARAT / «Un laboratori que fabriqui dos tipus de mesuradors, per exemple, sempre oferirà el més barat, per poder accedir al concurs», raona un portaveu de l’Associació de Diabètics. Segons el seu parer, la prevenció és fonamental i tenir bons dispositius amb què mesurar el sucre a la sang també és prevenció. A més a més, recorden que comunitats com Múrcia no tenen límits en el nombre de mesuradors oferts pels laboratoris. 

    A Catalunya, s’estima en 550.000 la xifra de persones que tenen diabetis i, des del 2010, ha augmentat el 30%, segons dades facilitades per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, que es commemora avui.