EL PROBLEMA DE LA VIVENDA

De rellogada a okupa

Una parella de les Franqueses denúncia que una convidada temporal va decidir instal·lar-se definitivament a casa seva i no la podien fer fora

La família afectada, que va divulgar el cas en els mitjans de comunicació, no va explicar inicialment que la dona els pagava 200 euros al mes

fcosculluela36225554 les franqueses del valles 09 11 2016 sociedad francesc farre161110121435

fcosculluela36225554 les franqueses del valles 09 11 2016 sociedad francesc farre161110121435 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / LES FRANQUESES

Deien que era una okupa que s’havia aprofitat de la seva generositat, tot i que havien pactat amb ella que els pagaria 200 euros al mes «per les despeses d’aigua i llum». Una quantitat gens simbòlica, si es té en compte que el lloguer mensual de la seva vivenda de les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental) és de 550 euros al mes. Els dos primers mesos de convivència no hi va haver problemes, però sembla que l’harmonia es va trencar quan al tercer mes la rellogada va deixar de pagar. Els arrendataris de la vivenda van voler fer-la fora, però ella es va quadrar i es va acollir als drets amb què la llei l’empara.

Francesc Ferré i Andrea María asseguren, però, que han suportat un calvari de tres mesos. Segons diuen, van decidir acollir uns dies la Luciana, d’origen brasiler com Andrea María, perquè passava una mala ratxa. Però poc després li van demanar que se n’anés perquè la convivència «s’havia fet difícil». En lloc de fer les maletes, ella va decidir quedar-se. Fins dimecres, quan, potser farta de la incòmoda situació per la qual s’havien interessat diversos mitjans de comunicació, se’n va anar.

Coaccions

«Feia el que volia. Duia el seu fill i el nòvio els caps de setmana, i després van arribar algunes exigències», assegura Ferré per justificar els problemes de convivència. L’home va destapar el cas en un reportatge de televisió en què no va esmentar l’acord econòmic a què havien arribat amb la Luciana. Només va explicar que, pocs dies després que s’instal·lés a la seva vivenda, Andrea María li va demanar que se n’anés perquè la situació era insostenible, i això va provocar que la «convidada» s’empipés moltíssim.

Aquella mateixa nit, la parella va deixar posada la clau de la porta principal, per dins, i la Luciana no va poder obrir. «En lloc de trucar, se’n va anar als Mossos i va tornar amb una patrulla que ens va dir que no podíem evitar que entrés a casa nostra. I així va ser, l’endemà uns agents ens van portar una demanda judicial per coaccions», diu Ferré.

Una setmana després, les dues parts es van veure les cares davant un jutge de Granollers, que els va recomanar que arribessin a un acord mentre es prenien un cafè. Però la situació encara es va tensar més i la parella va consultar fins a sis advocats. Van coincidir que no la podien expulsar a la força perquè vulnerarien els seus drets.

Notícies relacionades

«S’ha de presentar una denúncia o una demanda perquè el jutge decideixi si s’expulsa aquesta persona de l’immoble, ja que tècnicament està vivint a la finca a precari», precisa Eduard Borràs, advocat i secretari general de la Cambra de la Propietat de Sabadell. El problema és que la decisió es pot allargar uns quants mesos, fins a un any. «També es poden demanar mesures cautelars perquè es practiqui la desocupació i se li trobi una vivenda provisional fins que hi hagi una decisió en ferm», explica.

Fonts de l’Ajuntament de les Franqueses apunten que tampoc hi podien fer res, perquè era un cas entre particulars. Afirmen que mai abans havien rebut cap sol·licitud a través de la policia local o els serveis socials, i que tot el que coneixen del cas ho saben per la premsa. «En mala hora ens vam plantejar ajudar algú perquè després es tornés en contra nostra, ens estava destrossant la vida», insisteix Ferré, que ja s’ha afanyat a canviar el pany.