Boicot autonòmic al ministre d'Educació per les revàlides

Catalunya, Navarra i les comunitats del PSOE planten els tècnics del ministeri

mjibanez36047710 barcelona  26 10 2016 jornada de huelga y manifestacion de e161108213604

mjibanez36047710 barcelona 26 10 2016 jornada de huelga y manifestacion de e161108213604 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID // MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

«No enviarem a Madrid una persona de la Conselleria d’Ensenyament, un especialista, perquè faci aportacions tècniques de millora a una ordre ministerial sobre unes revàlides que no compartim». Ras i curt. El secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Antoni Llobet, va justificar ahir d’aquesta manera l’absència de la delegació catalana en la reunió tècnica convocada pel Ministeri d’Educació per debatre sobre les denominades proves externes d’avaluació.

    La trobada havia de servir per analitzar la proposta ministerial sobre com seran aquests exàmens de final d’ESO i Batxillerat, però ni Catalunya ni tampoc Navarra van acudir a la cita. Els representants de les vuit autonomies governades pel PSOE sí que hi van anar, però per exigir la retirada de l’ordre ministerial. Un cop exposats els seus motius, es van aixecar i se’n van anar en bloc de la sala.

    «La discrepància radica, d’entrada, en el fet que el document que presenta el ministeri no respecta en absolut les competències de les autonomies. La proposta és pràcticament una llista de preguntes que cal fer als alumnes per a cada assignatura», va criticar el número dos d’Ensenyament. A això s’hi sumen raons pedagògiques de pes, va afegir Llobet, «com que les proves són de continguts, no per competències, que és com treballa la totalitat del sistema educatiu a Catalunya».

    La indignació de la Generalitat passa també per l’aplicació de l’estil de «política de fets consumats» que ha practicat el ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, en aquest assumpte. «L’ordre ministerial que se suposava que havíem de debatre és d’una data [el dia 6 d’octubre] anterior a la compareixença de Mariano Rajoy al Congrés en què es va comprometre a congelar les revàlides. No té sentit que els nostres tècnics debatin una cosa que, ara mateix, està en suspens i que primer haurien de tractar els polítics», va afegir Llobet.

SELECTIVITAT /La proposta de les conselleries socialistes (Aragó, Andalusia, les Balears, Castella-la Manxa, Astúries, Cantàbria, el País Valencià i Extremadura), que van estar a la reunió el temps de formular les seves demandes, és prorrogar un any la selectivitat i «suspendre totes les revàlides» perquè «és la millor manera de tornar la tranquil·litat a la comunitat educativa».

Notícies relacionades

    Després de posar-la sobre la taula van deixar la reunió. «El ministre té l’oportunitat de demostrar si les seves apel·lacions al diàleg i al pacte són reals o paraules buides sense voluntat de complir-les», van assenyalar després en un comunicat.

    El ministeri ja té certa pressa per aprovar l’ordre de revàlides però els socialistes estan decidits a frenar-la. Dimarts porten a votació al Congrés la proposició de llei per derogar la LOMCE i suspendre immediatament la seva aplicació.