La jutge de violència masclista trasllada el cas de l'explosió de Premià a un jutjat ordinari

La magistrada entén que encara no hi ha proves que vinculin el marit amb la deflagració malgrat que reconeix que va ser intencionada

Un home intenta escapar-se de l’incendi refugiant-se al balcó. / ENRIQUE GONZÁLEZ

Un home intenta escapar-se de l’incendi refugiant-se al balcó.
Última nit del presumpte assassí de Premià de Mar, que va morir cremat

/

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que la jutge de Violència sobre la Dona de Mataró ha decidit tornar la instrucció sobre el cas de l'explosió de gas de Premià de Mar, que va tenir lloc el 18 de setembre i a conseqüència de la qual una parella va perdre la vida. La magistrada entén que de la informació que hi ha en la causa “es desprèn la intencionalitat de l'explosió, però no hi ha cap element que permeti relacionar la intencionalitat amb el marit de la dona”, han explicat portaveus de l'alt tribunal.

La jutge ha pres aquesta decisió després d'analitzar l'informe dels bombers i el que van redactar els Mossos després de portar a terme una inspecció ocular de l'immoble on es va produir la deflagració. En aquest informe policial, segons va avançar aquest diari el 25 d'octubre, els investigadors de la policia catalana van concloure que l'explosió va ser provocada, ja que s'han trobat evidències que la canonada de gas que anava a la caldera va ser manipulada per provocar la fuga a partir de la qual es va originar l'explosió.

VIA PENAL ESGOTADA

Els Mossos consideren que el principal sospitós del crim és el company sentimental de la dona morta. Aquest home, José María (Chema), també va acabar morint dues setmanes més tard a causa de les ferides que va patir durant la deflagració. Per aquest motiu, la via penal d'aquesta investigació ha quedat esgotada.

Amb el resultat d'aquest informe es va corroborar un fet que l'entorn de coneguts tant de María José, la víctima, com de Chema, el sospitós, ja van apuntar des del primer moment: es podia tractar d'un crim masclista. Però amb la mort del sospitós, abans de ser interrogat, es va esvair el camí més curt per confirmar si l'etiologia de l'explosió era accidental o provocada.

La nit anterior a l'explosió, Chema va estar bevent en un parell de bars de Premià, i fins i tot una de les persones que llavors va coincidir amb ell va gravar un vídeo en què apareix visiblement ebri ballant en solitari. Un testimoni de l'escena va explicar a aquest diari que Chema es va acomiadar d'un client amb aquestes paraules: "Aquesta abraçada que et faig serà l'última, en muntaré una de grossa". El client li va demanar que es prengués les coses amb calma perquè tenia "una dona que valia molt" a casa. I Chema li va respondre: "De portes endins, les coses no són el que semblen".

AVÍS ALS MOSSOS

El mateix testimoni es va afanyar a remarcar que ningú al bar va donar cap importància a aquelles paraules de Chema. No obstant, quan l'endemà van saber que María José havia mort en una violenta explosió en què l'home havia resultat greument ferit, la cosa va canviar.

Notícies relacionades

Aquest client es va dirigir als Mossos d’Esquadra per posar en coneixement d'aquests l'última conversa que va mantenir amb Chema. Va ser un dels que van alertar els investigadors des del primer instant que darrere de la deflagració aparentment accidental s'hi podia amagar el compliment de l'amenaça de Chema.

A més de provocar dues morts, l'explosió del bloc de Premià va deixar ferides 17 persones (totes ja amb l'alta mèdica) i manté desallotjades 36 famílies. En el record del succés queda la imatge d'un home nu penjat a la cornisa d'un segon pis. Des dels balcons contigus, els veïns van gravar vídeos mentre li demanaven que resistís. L'home era Chema.