VACANCES DE TARDOR

Catalunya no retallarà els trimestres escolars tot i els beneficis pedagògics

La consellera Meritxell Ruiz diu que la mesura s'hauria d'acompanyar de canvis en els horaris laborals

La titular d'Ensenyament creu que sense aquest consens els alumnes acabaran fent més extraescolars

mjibanez36053480 santander 25 10 2016  sociedad  educacion las escuelas de la161102203048

mjibanez36053480 santander 25 10 2016 sociedad educacion las escuelas de la161102203048 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

La Generalitat no es planteja, de moment, modificar el calendari escolar a Catalunya, com sí que ha fet el Govern de Cantàbria, on els estudiants d’aquella comunitat estan aquests dies de vacances. La mesura, que preveu una setmana de descans cada dos mesos de classes, la defensen pedagogs, mestres i pediatres, però no s’aplicarà a les escoles catalanes fins que s’adopti un canvi d’horaris concertat amb tota la societat. 

«Una reforma d’aquest calat no la pot emprendre l’escola en solitari, perquè no té sentit que els nens surtin abans del col·legi si el que faran els seus pares és tenir-los més hores fent activitats extraescolars», indicava la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, a finals del curs passat al ser preguntada sobre aquesta qüestió. 

La titular d’Ensenyament, que manté que «qualsevol decisió en aquest sentit es prendrà després de fer una consulta prèvia amb la comunitat educativa»,  és més partidària d’un canvi global d’horaris. I per fer-ho, va recordar, «ja hi ha una comissió al Parlament que treballa per una reforma horària global».

"EL DRAMA DE LA CONCILIACIÓ"

Aquest plantejament, però, no és obstacle perquè Ensenyament reconegui els beneficis pedagògics dels períodes lectius més curts, ja sigui per la reducció de la jornada o per l’augment de descansos al llarg del curs. «El ritme d’aprenentatge dels alumnes millora, sens dubte, però en aquest país el drama és la conciliació per a les famílies», va remarcar la consellera al referir-se a la reforma aplicada aquest 2016-2017 a Cantàbria, on el curs es distribuirà en cinc bimestres i no en els tres trimestres tradicionals. 

Notícies relacionades

Amb tot, malgrat els condicionants posats per la consellera, la reforma del calendari és una de les qüestions que ha posat sobre la taula el Consell Escolar de Catalunya, en el procés participatiu sobre el model educatiu que es posa en marxa aquest mes de novembre i al qual han sigut convidades 100.000 persones i entitats de la comunitat educativa.

Pel conseller d’Educació càntabre, Ramón Ruiz, la decisió aportarà a més beneficis a la convivència escolar. «Aquest canvi era necessari perquè els alumnes arribin emocionalment i físicament més descansats al final del bimestre i perquè, al mateix temps, es rebaixin les tensions, que, segons observem, se solen produir cap al final dels trimestres», justificava Ramón Ruiz en una entrevista a aquest diari.