Més avis que esquí

La 'setmana blanca' que Catalunya va assajar el febrer del 2011 va ser un desgavell organitzatiu

Escoles i autoritats educatives a Cantàbria esperen haver sabut anticipar-se a temps

mjibanez36052650 santander 25 10 2016  sociedad  educacion las escuelas de la161028232738

mjibanez36052650 santander 25 10 2016 sociedad educacion las escuelas de la161028232738 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / SANTANDER

L'experiència catalana del 2011 d'interrompre el calendari escolar en ple trimestre i donar una setmana de descans als estudiants al febrer, a compte de retallar les vacances d'estiu, no va arribar precisament a bon port. L'intent, batejat com a 'setmana blanca', el va impulsar el llavors conseller socialista d'Educació Ernest Maragall, i va suscitar les crítiques més ferotges de l'oposició, de les associacions de pares d'alumnes i dels sindicats docents.

Va ser, segons recullen les cròniques de l'època, “un desgavell organitzatiu”. Una gran majoria del mig milió d'escolars afectats per la mesura van acabar passant aquells dies de festa amb els seus avis, en comptes d'anar a esquiar amb la família o amb els companys d'escola, com havia suggerit Maragall que podien fer. L'oferta d'activitats extraescolars, que la Generalitat havia encomanat a les ampes, va ser mínima i el sector turístic, que havia imaginat que faria l'agost en ple hivern, va fer un balanç més aviat trist.

No hi va haver segona oportunitat. L'any següent, ja amb la convergent Irene Rigau a la conselleria, la 'setmana blanca' va desaparèixer. A més de la falta de consens social, la seva eliminació va obeir a raons pressupostàries. Va ser el primer de les retallades aplicades pel Govern d'Artur Mas en matèria educativa.

TALLERS DE CINE, GASTRONOMIA I SURF

Encara que el conseller d'Educació de Cantàbria, Ramón Ruiz, prefereix no valorar el que va passar a Catalunya i evita comparar la reforma del calendari escolar càntabre amb aquell intent frustrat, és clar que n'ha pres nota. “Hem habilitat 120.000 euros per finançar l'organització d'activitats i ajudar les famílies més vulnerables”, indica Ruiz. A més, afegeix, “els equipaments culturals de la comunitat han programat les seves pròpies activitats i estaran oberts a famílies i escoles de forma gratuïta”.

Així que, en comptes de quedar-se a casa els tres dies d'aquesta setmana en què els adults no tinguin pont, els escolars de Cantàbria podran participar, subratlla el conseller, "en un taller de cine o en un campament gastronòmic, o aprendre a fer surf". A les activitats impulsades per l'Administració autonòmica, s'hi han afegit els 17 ajuntaments més grans de la regió, amb la seva pròpia oferta d'oci educatiu.

LES QUEIXES DE PARES I DOCENTS

“El que no explica el conseller és que les activitats s'han quedat curtes, que a les famílies se'ls ha informat sense gairebé marge de temps per apuntar-hi els nens i que hi ha escoles, sobretot concertades, que cobren uns diners extres per aquestes activitats”, denuncia Javier Flor, membre de l'ampa del col·legi públic Cisneros de Santander i pare de dues nenes de 5 i 6 anys. En el seu cas, la família aprofitarà la setmana per viatjar. “Però perquè jo sóc autònom i em puc organitzar l'horari i la meva dona és mestra i, per tant, tindrà festa”, explica.

Notícies relacionades

També els directors d'escoles consideren que "hi ha hagut una comunicació tardana de com s'havia d'organitzar aquesta setmana", assenyala Santiago Ferreiro, director de l'escola pública María Sanz de Sautuola de Santander.

Però el que més ha desconcertat els docents, reconeix Ferreiro, és el nou sistema d'avaluació que s'ha introduït aprofitant la reforma dels temps escolars. "No és senzill avaluar en aquest moment tan inicial del curs un alumne, perquè encara hi ha pocs elements de judici", adverteix José Antonio Sánchez Raba, director del col·legi Cisneros. "En alguns centres -denuncia Raba-, s'ha avaluat posant exàmens, que no és precisament la millor solució, ni per a l'alumne ni per al mestre", lamenta.