Una neteja empantanada

L'extracció de residus tòxics de Flix es va reiniciar fa quatre mesos, després de vuit de parada dels treballs de descontaminació

icoy34331718 ercros flix161025184056

icoy34331718 ercros flix161025184056

1
Es llegeix en minuts
SÍLVIA BERBÍS / FLIX

Fa gairebé un any que es va detenir l’extracció de residus tòxics de l’embassament de Flix. Havien passat 32 mesos de retirada de fang contaminat, en execució d’un projecte que es va exposar davant l’opinió pública com a modèlic. Aviat es va saber que com a molt podia ser un model de desgavell.

    

La decapitació de la cúpula de l’empresa pública Acuamed, responsable de les obres, per presumpta corrupció –un cas de retallada irregular de costos que va esquitxar fins i tot aquesta actuació emblemàtica–, va crear el dubte sobre l’abast real de la neteja. A més, hi van quedar dos hectòmetres cúbics d’aigua contaminada encara confinada, i unes instal·lacions també corrompudes, les utilitzades per al tractament d’un milió de tones de fang tòxic.

RECUPERACIÓ ENCARRILADA

Després de mesos d’incertesa, fa quatre setmanes va tornar l’activitat extractiva a l’embassament. L’ajuntament va exigir conèixer en quin punt està el seu anhelat desig d’esborrar completament l’empremta pèrfida d’Ercros a l’embassament, i després de mesos de desesperant silenci, hi ha un indici de resposta. Acuamed ha encarregat prendre mostres de l’aigua i de fangs que persisteixen al pantà per comprovar el seu estat i avaluar si és necessari continuar amb les extraccions per garantir que no hi hagi risc al riu Ebre. «S’extrauran més del doble de mostres que en les anàlisis anteriors i seran analitzades per experts independents», assegura l’alcalde, Marc Mur.

  

 Flix segueix amb la mirada pendent a l’embassament, encara que es permet un cert alleujament al comprovar que, almenys, no ha quedat en l’oblit. «Després de tantes reivindicacions, almenys sembla que la recuperació del pantà torna a encarrilar-se i esperem conèixer, abans de final d’any, si seran necessàries obres complementàries», afirma Mur. 

Notícies relacionades

  

 «S’ha extret el gruix de la muntanya tòxica, de manera que encara que és cert que ara ens preocupen els terrenys fora del riu, també s’ha de reconèixer la importància del que s’ha fet, que esperem que s’acabi com ha de ser», diu el professor Joan Grimalt, que amb Narcís Prat, investigador de la UB, participarà en l’auditoria independent que van reclamar l’ajuntament i la Generalitat a l’Estat sobre el procés de neteja del pantà.