LA LLUITA CONTRA UNA MALALTIA

Dos nous fàrmacs auguren una supervivència més gran en pacients amb metàstasi

Els medicaments estan indicats per a dones que pateixen càncer de mama de tipus hormonosensible

Primers instants de la carrera

Primers instants de la carrera / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

La incorporació de dos nous fàrmacs, el palbociclib i el ribociclib, que es podrien començar a administrar d'aquí un o dos anys a Espanya a dones amb càncer de mama avançat, augura uns resultats esperançadors perquè podria augmentar la supervivència de les pacients en uns quants mesos.

El palbociclib és una pastilla que ofereix bona tolerància, ja que es tracta d'un fàrmac biològic antitumor molt específic i està indicat per a dones que pateixen càncer de mama del tipus hormonosensible juntament amb el tractament endocrí clàssic, segons ha explicat el cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de BarcelonaAleix Prat.

Amb els dos medicaments "cada dia ens acostem més a l'objectiu de poder cronificar la malaltia metastàsica, dones que tenien una supervivència de dos o tres anys, ara poden arribar a entre cinc i deu anys", ha assenyalat Prat.

Malgrat que les dades indiquen que el càncer de mama es manté estable (se'n diagnostiquen al voltant de 25.000 nous casos anuals a Espanya i 4.000 s Catalunya) els experts recorden que és el tipus de càncer més freqüent en dones i que provoca unes 6.000 morts a l'any a Espanya.

No obstant, aquesta és una de les raons per les quals no s'abaixa la guàrdia en investigació, "al contrari, és una de les malalties sobre les quals es porten a terme més estudis", ha puntualitzat l'oncòleg.

QUATRE MALALTIES

El doctor ha detallat que el càncer de mama ja no és només una malaltia, sinó quatre; la de caràcter hormonosensible, que se subdivideix en 2 grans grups, Luminal A i B, i que afecta un 70% de les dones.

Aquest grup respon als tractaments clàssics hormonals i quimioteràpia i la seva sensibilitat depèn de si el tumor és Luminal A, més quimioresistent, o Luminal B, quimiosensible.

El tercer grup és el dels tumors HER2 positius, que afecten un 15% de les malaltes, un tipus de càncer molt agressiu amb mal pronòstic en general i que eren tractades bàsicament amb quimioteràpia. En aquest cas, des de ja fa anys existeixen uns fàrmacs, anticossos, és a dir, molt poc tòxics, que intenten combatre aquesta proteïna, l'HER2, i amb una eficàcia en combinació "espectacular".

"Amb aquests medicaments nous intentem no només allargar la supervivència en dones amb metàstasi, sinó també administrar-los a pacients acabades de diagnosticar perquè l'objectiu llavors és curar", ha dit l'oncòleg, tot i que ha recordat que els estudis estan en marxa i s'espera obtenir resultats aviat".

Notícies relacionades

El quart grup correspon a les afectades pel triple negatiu, "un calaix de sastre en què hi cap de tot", que no depèn d'hormones femenines, tremendament agressiu i en què, a més de la quimioteràpia, sembla que la immunoteràpia, amb una sèrie de fàrmacs utilitzats en altres tipus de càncers, com el de pulmó o melanoma, podria resultar eficaç en un subgrup, però igualment, el procés està en estudi.

Un altre subgrup de triple negatiu depèn dels andrògens, és a dir, de les hormones masculines i el tractament del qual podria ser el mateix que per al càncer de pròstata. "Comencem a tenir dades esperançadores en aquest subgrup de tumors triple negatius", ha advertit Aleix Prat.