El Rei defensa una Espanya de concòrdia i respecte, allunyada del "pessimisme"

Felip destaca en l'entrega dels Premis Princesa d'Astúries que els espanyols han aconseguit "molt"

Premis Princesa dAstúries vídeo / MONTSERRAT COMESAÑA

Premis Princesa dAstúries vídeo
dcaminal35990313 gra166  oviedo  21 10 2016   los reyes saludan al ingeniero 161021202630

/

3
Es llegeix en minuts

El Rei ha reivindicat aquest divendres els valors de la concòrdia i el respecte, així com la importància de la cultura per enriquir la convivència, i ha defensat una Espanya "de braços oberts, allunyada del pessimisme" o el desencant i orgullosa que junts els espanyols han aconseguit "molt".

En el discurs en la solemne cerimònia d'entrega dels Premis Princesa d'Astúries 2016, celebrada al Teatro Campoamor d'Oviedo, Felip VI, acompanyat per la reina Letizia, ha apel·lat així mateix a l'exemple dels guardonats per recordar que "no hi ha cap obra científica, política, social o artística que no hagi sorgit per uns ideals ferms i sòlids".

Després de ressenyar els mèrits dels premiats aquest any en cadascuna de les vuit categories, el Rei els ha elogiat a tots ells per ser "la representació més alta i brillant" d'"aquest anhel per fer un món millor on prevalguin la concòrdia, el respecte i la solidaritat".

"Gràcies a tots i cadascun de vosaltres som més conscients que el progrés és sempre fruit de molts esforços compartits entre persones d'orígens diversos, entre cultures i creences diferents, entre nacions diferents", ha assenyalat, abans de subratllar que aquests premis i la fundació que els atorga van néixer per un sentiment d'"amor profund a Astúries i a tot Espanya".

"Van néixer --ha destacat el Monarca-- amb la voluntat d'afirmar una Espanya que, com va dir Unamuno, ha de ser de braços oberts, en què ningú pugui sentir-se sol en el dolor o l'adversitat; una Espanya allunyada del pessimisme, del desencant o del desànim, fidel al seu irrenunciable afany de viure i orgullosa del que som, del que junts hem aconseguit, que ha sigut molt i admirable".

Malgrat que la setmana que ve resultarà decisiva, amb una ronda de contactes amb els diferents partits polítics que podria desbloquejar l'actual situació política nacional, el discurs del Rei d'aquest any gairebé no ha tingut referències a aquest escenari. Felip VI està coincidint aquests dies a Astúries amb el president del Principat, Javier Fernández, que està ara mateix portant les regnes del PSOE a escala nacional.

ELS PREMIATS

La guardonada amb el Premi de Ciències Socials d'aquest any, Mary Beard, va ser la primera a trepitjar l'alfombra blava, en una de les arribades més divertides que es recorden els últims anys. Saludant els uns i els altres mentre s'acostava al teatre amb un ampli somriure i posant per als fotògrafs. Va afegir, a més, una peculiar manera de caminar, com volent destacar les cridaneres sabates de color rosa que duia pocs dies després del Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, el 19 d'octubre passat.

Molt aplaudida també va ser l'arribada de Núria Espert (Arts) i de Javier Gómez Noya (Esports), igual que el Premi d'Investigació Científica i Tècnica, el nord-americà Hugh Herr, que va arribar a l'alfombra blava en pantalons curts, amb les seves cames biòniques a l'aire.

Tots els convidats van anar arribant d'un en un i pràcticament no es van adonar de la protesta que es vivia a pocs metres, a la plaça de l'Escándalo, on un any més grups antimonàrquics i crítics amb la Fundació Princesa han tornat a manifestar-se. Un ampli dispositiu policial i la presència de gaiters entre ells i el carrer feia pràcticament invisibles els manifestants, que van protestar sempre en un ambient festiu i sense registrar-se incidents.

Notícies relacionades

El Premi de les Lletres, el nord-americà Richard Ford, va dedicar als assistents unes paraules en espanyol per afrontar tot el discurs en anglès en què es va referir a la situació política del seu país, els Estats Units. Ford va demanar rescatar el valor de la paraula 'política' perquè no acabi sent un sinònim d'"egoisme, cinisme, engany i despropòsit", com al seu país.

L'escriptor es va referir a problemes del món actual, que presenta desigualtats i abatiment econòmic. Va proposar "actes d'imaginació" per fer front a qüestions com la possibilitat que Donald Trump acabi sent president del seu país.