DIA MUNDIAL CONTRA LA MALALTIA

El repte de travessar l'Atlàntic després de vèncer un càncer de mama

Cinc dones que han superat la malaltia s'embarquen en l'aventura d'anar des de València a la Martinica en 15 dies

"Quan estava malalta em vaig dir que mai em posaria límits i això és una manera de demostrar-ho", diu una de les participants

El repte de travessar l'Atlàntic després de vèncer un càncer de mama

EFE / DAVID GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts

Cinc dones que han superat un càncer s'han unit en el repte de travessar l'oceà Atlàntic, des de València fins a l'illa Martinica en poc més de 15 dies, a bord d'un veler, amb l'objectiu de demostrar que després de vèncer una malaltia com el càncer de mama hi ha vida, una vida plena de reptes, somnis i aventures.

Carmen Peláez, Marian Santiago, Patricia Alonso, Susana Laguarda i Yolanda Preciados són les protagonistes d'aquest desafiament, que han donat a conèixer amb motiu de la celebració, aquest dimecres, del Dia Mundial contra el Càncer de Mama. A Espanya es registren uns 25.000 nous casos de càncer de mama a l'any; és el càncer que més afecta les dones, amb un índex de supervivència del 85%.

Les cinc aventureres han coincidit a assenyalar que han extret aspectes positius del càncer que han superat, i que ara valoren més "les coses petites" i no donen tanta importància a "les coses banals".

MISSATGE D'ESPERANÇA

El projecte, #RetoPelayoVida16, està organitzat per aquesta companyia d'assegurances, gràcies a un acord firmat amb la Federació Espanyola de Bàsquet en el marc del programa Univers Dona 2018, que té l'objectiu de promoure l'esport femení. La iniciativa està recolzada per la Fundació Vèncer el Càncer, amb l'objectiu de traslladar un missatge d'esperança i lluita a les dones que han patit o pateixen aquesta malaltia, i demostrar que es pot superar. Compta amb la col·laboració de la Fundació AstraZeneca i el Grupo Hospitalario Quirón, com a servei mèdic oficial de l'expedició.

La travessia es farà des del 16 de novembre, quan el veler surti de Tenerife rumb a la Martinica, on està previst que arribi l'1 o el 2 de desembre. Les expedicionàries tornaran a Espanya el 5 de desembre. Entre el 28 d'octubre i el 5 de novembre les participants faran sessions d'entrenament al veler 'Cannonball', a València, des d'on aniran a Tenerife, passant prèviament per Màlaga.

VIDES REFORÇADES

Carmen Peláez té 57 anys, és metge de família, viu a Madrid, està casada i té dos fills. "Quan vaig veure el projecte vaig pensar que estava fet per a mi, espero disfrutar-lo i transmetre la idea que després del càncer es pot viure i sortir-ne reforçada a tots els nivells", ha explicat il·lusionada.

Marian Santiago, 46 anys, sergent de la Guàrdia Civil de Trànsit, treballa a Osca i té parella però no fills. "Per a mi aquest repte és una part més de superació personal i ho faig també per donar ànim a les noies que estan passant el mateix que vaig passar jo", afirma decidida.

Patricia Alonso, 38 anys, biòloga, casada amb dues filles petites, viu a Palma de Mallorca. Assenyala convençuda: "Espero que aquest projecte arribi al màxim nombre de persones possible, que vegin que el càncer es pot superar i que pots seguir amb una vida plena després de passar la malaltia".

Susana Laguarda, 42 anys, guàrdia civil, de Madrid, té parella, sense fills. "Quan estava malalta em vaig dir que mai em posaria límits i això és una manera de demostrar-ho. El càncer m'ha pres molt, com la possibilitat de tenir fills, però també m'ha ensenyat a disfrutar de les petites coses", confessa des de l'esperança.

Yolanda Preciados, 50 anys, empresària del sector immobiliari, de Pamplona, encara que viu a la Costa del Sol. Casada i amb un fill. "Després de la malaltia prens consciència de les prioritats i de la importància de ser feliç i viure. Jo faig un esforç de consciència contínua per treure el suc de cada segon de la meva vida", manifesta a manera de declaració de principis.

LA PLAGA DEL CÀNCER

Notícies relacionades

Esteban Varadé, director de la Fundació Vèncer el Càncer, ha destacat en la presentació del projecte que un de cada tres espanyols desenvoluparà algun tipus de càncer en els pròxims anys, xifra que s'elevarà a un de cada dos per als nascuts el 2016, i ha recolzat la investigació per avançar en la detecció precoç i el descobriment de nous fàrmacs.

Durant el viatge en veler per l'Atlàntic, acompanyaran les cinc dones el regatista Diego Fructuoso com a director de la travessia; el també regatista Iago López-Marra, participant dels Jocs Olímpics de Rio, i el metge Alberto Francés, que vigilarà la salut de les expedicionàries i escriurà un quadern de bitàcola virtual amb el desenvolupament de l'aventura.  

Temes:

Càncer