MODELS DE FAMÍLIA

Catalunya lidera els divorcis amb custòdia compartida

Les províncies catalanes gairebé doblen la mitjana estatal amb un 40,5% de les ruptures resoltes a mitges

Extremadura (8,4%) és la comunitat que menys aposta per aquest model quan es trenca la parella

 

  / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

Catalunya, Balears i la Comunitat Valenciana lideren els divorcis en règim de custòdia compartida a Espanya, una opció que és acordada en el 24,6% dels casos, segons les dades de la Unió Estatal de Federacions i Associacions per a la Custòdia Compartida (UEFACC).

Segons aquestes dades, que prenen com a base les xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre ruptures matrimonials referides al 2015, a Catalunya el 40,5% dels divorcis opten per la custòdia compartida -en comparació amb el 52,8% que ho fan per la materna i un 6,3% per la paterna-, seguit de Balears (38,4%) i València (35,8%). A la part contrària, Extremadura és amb diferencia la comunitat amb un percentatge més baix de divorcis resolts amb un repartiment igualitari dels nens, amb el 8,4%, a la que segueixen Múrcia (13,5%), Andalusia (15,8%) i Galícia (15,6%).

Per a aquesta associació, es constata "un avanç imparable" de la proporció de divorcis en règim de custòdia compartida dels fills, al duplicar-se a tot Espanya en només cinc anys, passant d'un 12,2% el 2011 al citat 24,7%. Recorda que durant el bienni 2010-2011 es van aprovar lleis en aquest sentit en Aragó, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Navarra. 

GIRONA AL CAPDAVANT

Per províncies, Girona, amb el 44,1%; Barcelona (41,7%), Castelló (41,1%), Terol (42,5%) i València (36,6%) són les que lideren els divorcis amb fills resolts per aquest mètode. Aquesta associació recorda que la custòdia compartida és "pau marital i més igualtat de gènere" i que "contràriament al que algunes associacions feministes defensen, és escollida de mutu acord la gran majoria de vegades, no en divorcis conflictius, com ho demostren també les xifres oficials ofertes per l'INE". 

Notícies relacionades

Afegeix que els divorcis conflictius són més nombrosos quan hi ha custòdies monoparentals, hegemònicament concedides a la mare i que a les regions que presenten més proporció de divorcis en règim de custòdia compartida, el percentatge de divorcis de mutu acord també és molt més alt.

Per la UEFACC, un entorn legal on la custòdia compartida està normalitzada, com el que tenen la Comunitat Valenciana, Aragó i Catalunya, facilita els divorcis de mutu acord, la reducció del conflicte marital i la implicació del pare i de la mare en al cura dels seus fills en igualtat.