El 'zulo' que multiplica per quatre el risc de càncer de policies i bombers

Dotze sindicats demanen el trasllat de tots els treballadors a una altra instal·lació

Sospiten que l'excés d'antenes de repetició ha desenvolupat les malalties

 

  / JOSEP RUBIO

1
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Almenys 15 treballadors han desenvolupat algun tipus de càncer durant els últims 9 anys. Són funcionaris de la Guàrdia Urbana de Barcelona, dels Mossos d’Esquadra, dels bombers de Barcelona i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) destinats al Centre de Coordinació d’Emergències de la capital catalana, ubicat en un “edifici malalt”, segons afirmen els dotze sindicats que aquest dijous han tornat a demanar un trasllat urgent a l'Ajuntament.

La sala és subterrània i té mala ventilació. Però el més preocupant és el camp “electromagnètic”, subratlla Xavi Moron, del Sapol. “No hi ha cap estudi mèdic que demostri aquesta causa efecte”, reconeix, però la realitat és que qualsevol policia o bomber “multiplica per quatre” les possibilitats de patir un càncer si l'envien “al 'zulo'”, sobrenom amb què es coneix aquest espai.

Notícies relacionades

Els sindicats han comptabilitzat 15 casos de càncer, sobretot limfoma, leucèmia i tiroide, en un recompte que han aconseguit a través dels seus esforços ja que oficialment no consten dades més detallades.

Pere Peña, del SAP, explica que els funcionaris treballen envoltats d'antenes de repetició que comuniquen amb les externes. Sospiten que la ubicació sota terra, la mala ventilació i, sobretot, aquesta quantitat d'antenes estan generant unes condicions que fan que l'organisme es posi malalt. 

Temes:

Bombers Càncer