Els dos óssos d'Arties abandonen el captiveri per viatjar a un santuari d'Hongria

Un dels plantígrads feia 20 anys que vivia en unes instal·lacions deficients

Trasllat dels óssos d’Arties, a la Vall d’Aran, cap al santuari d’Hongria. / periodico

2
Es llegeix en minuts
LAURA BIELA / LLEIDA

Després de més de quatre anys de lluita, la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha aconseguit que els dos plantígrads d’Arties deixin la que ha sigut casa seva durant anys per desplaçar-se al santuari Medveotthon d’Hongria, un equipament que té 30 hectàrees de bosc per poder moure’s lliurement, on passaran la resta dels seus dies.

    Els dos óssos van marxar ahir al migdia cap a la seva nova llar. Els esperaven 22 llargues hores de viatge per carretera, acompanyats de dos veterinaris i un xòfer, que s’alternaran les hores al volant. Els animals van viatjar sedats i amb tots els controls en regla. Abans de sortir, es va obtenir una mostra de sang i una altra de pèl per poder entregar-les al destí. Va ser necessari anestesiar-los prèviament per poder fer les proves i pujar-los a la furgoneta.

    Els experts temien principalment per l’estat de Mimo, procedent d’un decomís i que feia 20 anys que vivia a la instal·lació d’Arties. «No sabíem si superaria l’anestèsia», apunta Andrea Torres, biòloga de la FAADA. Aquest plantígrad ja té 27 anys. A més «pateix artrosi i està molt malament físicament», afegeix. Aran, la femella que viatja en la mateixa furgoneta que Mimo, és molt més jove. Es calcula que té entre 9 i 12 anys. «Aran té problemes psicològics, però està molt bé de salut», comenta aquesta experta. Això sí: no li agraden els espais tancats, però esperen que no es posi gaire nerviosa durant el viatge.

    Si tot va segons el previst, avui arriben a la seva nova llar, on els dos animals hauran de passar un mes d’adaptació abans de compartir les 30 hectàrees de bosc de què disposa aquest equipament amb la resta d’óssos rescatats d’Europa.

    La tramitació de la documentació i els permisos ha alentit tot el procés. Els primers tràmits van començar el 2012, quan la FAADA, juntament amb altres entitats, va iniciar un campanya de recollida de firmes per retirar els animals d’aquest recinte d’Arties, al considerar que aquest espai era totalment inadequat per poder viure dignament i no complia els requisits mínims de seguretat.

Notícies relacionades

RECERCA / El maig del 2013, la Comissió Tècnica d’Inspecció de Nuclis Zoo­lògics amb Fauna Salvatge de la Generalitat va visitar les instal·lacions i va establir unes mesures de seguretat correctores. Encara que al final, després de mesos de converses entre FAADA i l’ajuntament, van decidir reubicar-los en un santuari.

    Trobar-ne un no va ser fàcil. «A Europa hi ha molts óssos en captivitat en molt males condicions i ens va costar molt trobar un lloc adequat», apunta Torres. Després d’uns quants intents van aconseguir que els acceptessin al Libearty Bear, a Romania. Però amb el retard en els tràmits i l’hivern a punt d’arribar el santuari es va omplir i no hi va haver espai. Després d’una llarga recerca, la FAADA va trobar una altra casa: Medveotthon, a Hongria. Hi comencen avui una nova vida.