FALTA DE PERSONAL

Un maquinista de Renfe deixa tirats 100 passatgers perquè la seva jornada s'havia acabat

La plantada, que es va produir en una estació de Palència, va afectar un tren que anava de Santander a Madrid

osorno

osorno

2
Es llegeix en minuts

Un maquinista de Renfe que conduïa un tren que cobria el trajecte entre Santander i Madrid va deixar tirats ahir a la nit 109 passatgers a l'estació d'Osorno (Palència) al·legant que la seva jornada laboral s'havia acabat i que no es volia arriscar a tenir un accident per excés d'hores. La plantada va obligar la companyia ferroviària a llogar dos autocars per traslladar per carretera el passatge cap al seu destí. L'incident es va produir hores abans d'una reunió del comitè d'empresa amb els responsables de Renfe per tractar la falta de maquinistes.

El tren Alvia que uneix les dues ciutats va sortir de la capital càntabra a les 19.00 hores i havia d'arribar a Madrid a les 23.15 hores. Quan havien transcorregut dues hores i quart de trajecte, la màquina va parar els motors a la població d'Osorno.

INFORMACIÓ CONTRADICTÒRIA

El diari 'El Montañés' informa que, en un principi, es va informar els passatgers per megafonia que la parada del comboi era deguda a “motius tècnics”, però 15 minuts més tard els passatgers van sentir un missatge molt diferent pels altaveus del tren. “Ens han dit que el maquinista ha decidit parar perquè ha acabat la seva jornada laboral i no es vol arriscar a tenir un accident per excés d'hores”, els van informar.

Aquesta justificació va provocar la indignació general dels passatgers, i alguns no van dubtar a abandonar els seus seients per exigir més explicacions. Mentrestant, les portes del tren van estar tancades fins que va arribar al lloc la Guàrdia Civil.

El diari afegeix que els fulls de reclamacions es van esgotar en un tancar i obrir d'ulls i que fins i tot hi va haver viatgers que no van poder expressar per escrit la seva queixa perquè ja no hi havia més formularis. L'únic revisor del tren va trigar més d'una hora a informar-los que Renfe posaria a la seva disposició un transport alternatiu per carretera. Dos autocars que van fer la seva aparició a l'estació d'Osorno cap a les 11 de la nit, l'hora aproximada en què el tren havia d'haver arribat a Madrid.

AUDITORIA INTERNA

Notícies relacionades

Fonts de Renfe han confirmat l'incident, encara que no s'han volgut pronunciar sobre si la plantada de l'empleat obeeix a les negociacions que el comitè d'empresa iniciarà avui amb la companyia i a l'amenaça de vaga que hi ha sobre la taula si no arriben més maquinistes. “S'haurà de veure si estava cansat o es tracta d'una altra cosa”, han afirmat. La companyia ha obert una auditoria interna i ha exigit al maquinista "un informe exhaustiu". L'empresa afirma que analitzarà els fets amb l'objectiu de "determinar responsabilitats", que podrien derivar "en l'obertura d'un expedient" als responsables de la incidència.

La companyia ha demanat "disculpes" als passatgers afectats i els ha ofert la devolució de l'import íntegre del bitllet.