ENTREVISTA AMB UN DEFENSOR DEL TORO DE LA VEGA

José Antonio Rico Ovejero: "Aquesta llança va matar un toro. Aquesta també. I aquesta"

El llancer de Tordesillas es queixa dels polítics que veten el llanceig i diumenge van a la corrida

"El torneig hauria desaparegut pel seu propi pes, però els ha guanyat la pressió social i mediàtica"

 

  / CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Llancer des dels 14 anys, José Antonio Rico Ovejero, de Tordesillas, va matar el Toro de la Vega el 2001. Ha participat en 30 edicions del torneig. Dimarts no es va acostar al Toro de la Peña. "Massa dolorós". 

-¿Quin cos li ha quedat al conèixer el decret de la Junta de Castella i Lleó que prohibeix el Toro de la Vega? Era una cosa que esperàvem tard o d'hora, però el dia que succeeix és diferent. Un cop molt dur. Després de 10 anys aguantant la manipulació dels mitjans de comunicació, fins avui [dimarts] inclòs, era previsible que els polítics cedissin. Els mateixos que diumenge veus a la plaça disfrutant de la mort de sis toros, et prohibeixen un dels estendards de la tauromàquia d'aquest país. Denigrant.

-¿Però no comparteix cap argument dels animalistes? Cap. Ara mateix, cap. Tot és evolutiu. Això al final hauria arribat al final pel seu propi pes. Ha sigut la pressió social, mediàtica i política la que s'ha carregat el Toro de la Vega. S'han dit moltes mentides, com que se li donaven mil llançades. Al final eren quatre els que camp endins s'atrevien a fer front a l'animal. Ja queda poca gent capaç de matar un toro brau en el seu terreny. 

FRAN JIMÉNEZ

Rico Ovejero, envoltat de Tordesillanos, el 2001, després de matar el Toro de la Vega.

-Capaços, sí, però amb una llança... No hi ha res més valuós per a un ésser humà que la seva pròpia vida. I arriscar-la per res no ho fa qualsevol. Per res però al mateix temps per tot. Perquè per a un 'tordesillano', matar el Toro de la Vega és un orgull, un repte personal, la satisfacció de veure't vencedor davant la teva gent.

-¿Requeria molta preparació? Cal estar preparat físicament i psicològicament perquè estàs en el terreny del toro, i més aquí a Tordesillas, on competeixes en terreny arenós. Trepitges i corres amb dificultat, i a més carregat amb una llança i davant un animal de 600 quilos.

"Hi ha una veritat, que hi ha sang i mort.  "Hi ha una veritat, que hi ha sang i mort. Però jo no lo considero sanguinari"

-¿Què és més sanguinari, el Toro de la Vega o qualsevol corrida? Jo no ho veig sanguinari, ni una cosa ni l'altra. Hi ha una veritat, que hi ha sang i hi ha mort. Però jo no ho veig sanguinari.

-¿Doncs què resulta més dolorós per a l'animal? Cap de les dues coses. Jo tinc cornades, i en calent no m'han fet mal. En el moment de la lluita, hi ha estudi realitzats per veterinaris experts en toro de lídia que demostren que el toro no pateix.

-¿Com era la nit prèvia al torneig? Acollonit, amb molta emoció. Venia gent de tot Espanya, per afició, es respirava una expectació única. El que surt, a més, no és un toro qualsevol. És el Toro de la Vega.

-Si els polítics ho han prohibit, no deu ser que existeix una majoria social, fins i tot a Castella i Lleó, que rebutja el Toro de la Vega? No. Això és el que intenten vendre. Però la veritat és que se'ls ha escapat de les mans l'embolic que es produïa cada any i per comoditat han decidit tallar de soca-rel. Per sort, Tordesillas ha donat sempre mostres de civisme. Aquí hi ha veïns a qui mai els ha agradat el Toro de la Vega. No passa res, viuen les festes del poble a la seva manera i tots ens respectem. Tinc dos fills d'11 i 5 anys. No em passa pel cap obligar-los que els agradi. Ja decidiran ells. 

-¿Creu que l'estratègia del poble d'aquests anys ha sigut l'encertada? Segueixo dient que l'educació i el civisme van a tot arreu. Però també és cert que si des d'un principi haguéssim posat els animalistes al seu lloc, sense agressió, però prohibint la manifestació durant la nostra festa major, s'hauria evitat la desgràcia que ens toca viure ara. Eren protestes il·legals i a més tenien la policia protegint-los. 

EFE / NACHO GALLEGO

Pelado, el Toro de la Peña, dimarts, després de travessar el pont sobre el Duero, a Tordesillas.

-¿Com ha l'encierro' del Toro de la Peña No he viscut res en absolut. He estat treballant. Dilluns a la nit no es va respirar cap tensió. Aquesta sensació d'acolloniment que recorria els carrers, d'esperar una cosa que fa un anyy que esperes. Tampoc és cert que fos una carnisseria. La festa en si dura 10 minuts, no més. Esperes 365 dies per a 10 minuts. 

-¿Quantes llances té?¿Què farà amb elles? Tinc vuit llances. Miri, aquesta ha matat un toro. Aquesta també. I aquesta. Com que el celler és molt gran, suposo que passaran a formar part del museu personal.

-¿Això significa que no té fe en la restauració del Toro de la Vega? ¿En aquest país? De cap manera. Encara esperem que el Constitucional resolgui la prohibició dels toros a Catalunya. ¿Com li han de fer cas a un poble de 9.000 habitants? Però fixa't la vida segueix al poble. Ara hi ha un altre 'encierro' amb quatre toros i no veig les televisions tirant merda sobre Tordesillas. Ja se n'han anat tots perquè l'espectacle ja s'ha acabat, però no és cert. La festa segueix. Sempre hem estat del costat de la llei, complint les normes. L'únic que volem és tenir les festes en pau. 

Notícies relacionades

-Els animalistes van ara rere qualsevol espectacle amb animals. El Toro de la Vega era el cap de turc, Ara aniran contra tot. Però que quedi clar, la nostra festa era i serà sempre l'estendard de la tauromàquia al nostre país.  

-¿Tem per les corrides de toros? Els dono pocs anys. Si en la tauromàquia seguim així, cadascú a la seva bola i desunits, guanyaran. Al final aconseguiran que les corrides siguin sense mort. Com a Portugal. Una de les coses positives que tenen els animalistes és que estan units.