TRADICIÓ POLÈMICA

Controvèrsia en un poble de Saragossa pels toros amb bombetes

Els veïns de Los Fayos, dividits davant la mesura d'utilitzar leds en els toros en substitució del foc

 

  / EL PERIÓDICO DE ARAGÓN

2
Es llegeix en minuts

El toro amb bombetes, que ha substituït el tradicional de foc per primera vegada a Aragó en les festes de Los Fayos (Saragossa), es va celebrar dissabte amb opinions enfrontades davant una decisió "bastant dura", segons ha reconegut la seva alcaldessa, Rocío Berrozpe.

"Pots tenir una festa amb respecte i sense patiment", ha apuntat l'alcaldessa d'aquest municipi de 150 habitants en relació amb les lluminàries de led que per primera vegada han amarrat a les banyes del toro, sense enlluernar-lo ni cremar-li el pèl, ha remarcat.

A la festa hi va anar moltíssima gent, una part "amb expectació per la novetat i a favor de veure un espectacle diferent" i una altra de detractors, "gent que va venir a criticar i xiular", cosa que, ha explicat l'alcaldessa, tenien "assimilat" ja que entenen que és "lògic i respectable".

SENSIBILITAT

Berrozpe ha remarcat que als pobles d'Aragó les festes taurines no es poden eliminar però que la sensibilitat del grup municipal socialista els va portar a prendre la decisió de canviar el toro de foc per un toro amb bombetes, així com suprimir el toro embolat amb la intenció d'"intentar tractar els éssers vius el millor possible", ha afirmat.

"Tots els canvis fan molta por i són decisions molt complicades de prendre", ha afegit l'alcaldessa en referència a l'arrelament d'aquest tipus de festes entre una part de la població, mentre que ha defensat que hi ha un altre sector que opina que "tant el toro de foc com l'encordat s'havien de suprimir".

"Teníem suport entre la població i gent que no hi estava d'acord, com és lògic", ha expressat l'alcaldessa, que ha assegurat que ja comptava amb les crítiques. En aquest sentit, ha apuntat que "ser els primers a fer el pas és bastant dur, sobretot a Espanya, on el món del toro està molt arrelat", però que són conscients que estan "fent un bé" situant-se "a nivell de l'evolució del segle XXI".

CANVI D'ACTITUD

Notícies relacionades

"L'excusa de les tradicions no ens sembla l'adequada per mantenir espectacles que no estan a l'ordre del dia", ha assegurat en referència al toro encordat, que es va instaurar fa aproximadament una dècada, segons ha explicat, i el toro de foc (o bou embolat). L'alcaldessa ha assenyalat que la proposta els va arribar del món taurí, on "hi està havent un canvi cap a un millor tractament del toro".

Les festes van finalitzar diumenge passat i el grup municipal socialista pretén mantenir el toro de bombetes l'any que ve, amb "preocupació, tensió i estrès", per la qual cosa l'alcaldessa ha agraït "el suport i les felicitacions" que han rebut pel "canvi d'actitud en els esdeveniments taurins".