CONTRABAN PERJUDICIAL

Catorze detinguts a la Xina per vendre marisc amb radiació de Fukushima

La banda va introduir 5.000 tones d'aliments contaminats durant els últims dos anys

vvargas33131429 buddhist monks and family members of the victims face the se160823101747

vvargas33131429 buddhist monks and family members of the victims face the se160823101747 / KYODO

1
Es llegeix en minuts

La policia del port xinès de Qingdao ha detingut 14 persones sospitoses d'introduir il·legalment al país marisc amb alts nivells de radiació procedents d'aigües pròximes a Fukushima, la prefectura nipona afectada per un accident nuclear el 2011, segons informa la televisió estatal CCTV.

La banda havia introduït de contraban en els últims dos anys 5.000 tones de marisc com crancs o gambes, valorats en 230 milions de iuans (30,5 milions d'euros).

Part d'aquest marisc procedia de Fukushima, una de les 12 prefectures japoneses vetades a l'exportació de productes marins a la Xina des del terratrèmol que l'11 de març del 2011 va originar un tsunami i l'accident nuclear.

DANYS IRREVERSIBLES

Els contrabandistes portaven aquests carregaments des de l'illa septentrional japonesa de Hokkaido fins al Vietnam, on canviaven les etiquetes per evadir impostos i controls sanitaris, han informat fonts de la policia de Qingdao en declaracions a la televisió estatal xinesa.

Notícies relacionades

La majoria dels productes es venien en grans ciutats xineses com Pequín, Xangai o Canton. Experts xinesos han declarat que els aliments amb alts nivells de radiació poden causar danys irreversibles a les cèl·lules de l'organisme humà o fins i tot a l'ADN.

Així mateix, han advertit que la radioactivitat segueix afectant negativament la vida marina als voltants de Fukushima, cinc anys després del sinistre.