EL JULIOL PASSAT

Detectada una lleu contaminació radioactiva en un laboratori de la UAB

El Consell de Seguretat Nuclear assegura que no hi ha hagut danys personals

Una aula de pràctiques a la UAB.

Una aula de pràctiques a la UAB. / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts

Un laboratori de la Unitat de Bioquímica de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va detectar el juliol passat que s'havia produït una contaminació "lleu" amb material radioactiu, segons ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en un comunicat.

Els fets van passar el 15 de juliol quan un supervisor de la instal·lació va contaminar de forma no intencionada diverses zones del laboratori, i en concret el contenidor d'un vial, i el 18 de juliol un investigador va manipular el contenidor, i es va ocasionar una lleugera contaminació". El fet no ha generat perjudicis per a la salut humana, segons han explicat fonts pròximes a la investigació de l'incident.

CONTROL

La contaminació es va detectar en un control rutinari al laboratori, i aleshores el titular va suspendre l'activitat de la instal·lació i va informar de la situació el CSN, a més d'iniciar una investigació per descobrir la causa de la contaminació.

Notícies relacionades

L'incident ha sigut classificat de nivell 1 a l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES, per les seves sigles en anglès) -una escala de l'1 al 7-, que correspon a una "anomalia", al produir-se aquesta contaminació no planificada.

El CSN ha demanat al titular mesures perquè aquesta mena de successos no tornin a passar, i en concret "s'haurà d'assegurar que es fan controls de contaminació després d'utilitzar material radioactiu no encapsulat".