El Govern no fa cas a les autonomies i dóna llum verda a les revàlides d'ESO i batxillerat

Les proves es comencen a aplicar el curs 2016-2017, segons preveu la LOMCE

Els exàmens, que s'han suavitzat, seran obligatoris per obtenir el títol a partir del 2018

jcortadellas34281605 barcelona 14 05 2016 selectividad pruebas de acceso a la uni160729143638

jcortadellas34281605 barcelona 14 05 2016 selectividad pruebas de acceso a la uni160729143638 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret per a la implantació, a partir del curs 2016-2017, de les proves d'avaluació, les conegudes com a revàlides, de final d'ESO i batxillerat, previstes a la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE). Això malgrat que la majoria de les comunitats autònomes, contràries a la llei, han estat reclamant insistentment els últims mesos que aquests exàmens no tiressin endavant. De fet, fins i tot al Congrés dels Diputats va iniciar els tràmits a l'abril per exigir al Govern que paralitzés aquesta polèmica reforma, impulsada per l'anterior ministre d'Educació, José Ignacio Wert, però la dissolució de les Corts ha impedit que el veto definitiu s'arribés a formalitzar.

El Ministeri d'Educació no ha fet cas d'aquestes demandes i segueix endavant amb el desplegament de la norma i al·lega que, tal com contempla la LOMCE, s'ha de "garantir la seguretat jurídica i la igualtat d'oportunitats a tot el territori nacional dels estudiants que a partir del curs que ve s'examinin dels nous currículums establerts a la LOMCE, tant per a l'obtenció del títol de batxillerat com per a l'accés a la universitat".

De tota manera, el decret que ara s'aprova no és, ni de bon tros, el text inicialment presentat per Wert, que havia previst uns exàmens d'Estat, centralitzats i amb preguntes tipus test per a tothom. Pressionat per les autonomies, el seu substitut al capdavant d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va acceptar l'agost del 2015 posposar l'aprovació de les revàlides tal com estaven previstes i intentar consensuar-les.

Finalment, les comunitats autònomes participaran en l'elaboració de les proves i, a més d'organitzar-les i decidir les dates, podran confeccionar les preguntes de l'examen, sempre segons el temari fixat pel Govern central. 

SEMBLANT A LA SELECTIVITAT

Notícies relacionades

Els alumnes d'ESO faran, en total, set exàmens: quatre de les assignatures troncals, dues de les matèries d'opció del bloc de troncals, i una de la matèria específica. Per als de batxillerat, la prova serà molt similar a la selectivitat, segons va acordar el ministeri amb la Conferència de Rectors Universitaris d'Espanya (CRUE). Fins ara, la Generalitat es manté en la intenció que a Catalunya se segueixin fent les mateixes proves que fins ara, han repetit en diverses ocasions les conselleries d'Ensenyament i d'Empresa i Coneixement, responsables d'aquestes proves.

En tot cas, en la convocatòria del 2017 (que es farà previsiblement al juny) cap d'aquestes dues proves tindrà encara efectes acadèmics. Serà a partir del 2018 quan els estudiants estaran obligats a aprovar-les per poder obtenir el títol d'ESO o de batxillerat.