On Catalunya

PROVA PILOT AL LITORAL

El dron socorrista

La platja de Cunit prova un artefacte capaç de llançar salvavides, controlar meduses i detectar embarcacions a la deriva

fcasals34778781 cunit  baix penedes   22 07 2016  simulacro de rescate en la160722175804

fcasals34778781 cunit baix penedes 22 07 2016 simulacro de rescate en la160722175804 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

Entre 30 i 58 segons. És el que triga el dron Delta 01 a llançar un salvavides a un banyista en dificultats mentre va a auxiliar-lo el socorrista, que trigarà un mínim de tres minuts a arribar i completar el rescat. El dron ja sobrevola la platja de Cunit (Baix Penedès) en una prova pilot de la qual s'esperen múltiples aplicacions.

A més de llançar flotadors, també serà útil per controlar meduses, albirar grans peixos, detectar embarcacions a la deriva o contaminació a l'aigua, desgrana Vicente Luna, cap de Protecció Civil, coordinador de la seguretat a les platges i un dels pilots del dron.

L'altre pilot és el policia local Dani Olmo, aficionat a aquesta tecnologia. A base de prova i error, ha dissenyat el flotador que s'adapta al dron sense modificar el model de sèrie, que ha costat 3.400 euros i té una autonomia de 25 minuts. Ho ha aconseguit a la cinquena, jugant amb la posició de les ales per ancorar el salvavides de manera natural, explica.

FALTA DE VISIBILITAT

El sistema d'un dron com a vigilant de la platja és tan innovador que s'ha creat des de zero i encara es treballa en els protocols d'actuació. Cunit compta amb 10 socorristes, a qui s'ha format per proporcionar coordenades, comunicar-se amb el dron, afinar el pilotatge i la capacitat de resposta. Delta 01 té múltiples funcions que els impulsors de la prova pilot exploren amb entusiasme. Perquè no voli per sobre de la multitud, fan servir el canal d'embarcacions --en què està prohibit el bany-- per a l'enlairament i l'aterratge.

La platja de Cunit disposa d'espigons artificials que l'embelleixen, però augmenten el perill pels remolins, els corrents i per falta de visibilitat dels socorristes. El juliol de l'any passat, relata Luna, “ens van avisar que una banyista estava en dificultats darrere de l'espigó, però quan va arribar el socorrista, va resultar que no era només una persona, sinó dues, i una va morir”.

Aquest accident tràgic els va esperonar a desenvolupar Delta 01, amb la idea de “salvar persones”.

El dron proporciona informació impagable als socorristes, que saben a què atenir-se i multipliquen així la seva eficiència. Paral·lelament, també augmenten la seva seguretat.

En els vols de prova, han descobert que “als usuaris els agrada interactuar amb el dron. Si estan bé, li fan el senyal d'OK. Si estan en llocs prohibits i veuen que s'acosta, se'n van”, Un dels últims casos eren “nens que eren a les boies, se'n van anar de seguida a jugar a la sorra saludant Delta 01 i un cop a terra, el socorrista els va explicar per què no havien de fer-ho més”.

Notícies relacionades

Als seus artífexs no els consta cap altre municipi que ho apliqui i, de moment, únicament s'ha interessat en el seu funcionament la Guàrdia Civil del Mar o Salvament Marítim.

“Tampoc ho hem proclamat als quatre vents, per a nosaltres és una eina de treball, un recurs per salvar vides, no un espectacle”, remata Luna. I tots dos ja pensen en nous usos --prevenció d'incendis, seguretat ciutadana-- mentre proven de què és capaç el socorrista Delta01.

Temes:

Drons Platges