PROCÉS JUDICIAL PER UNA POLÈMICA ACTUACIÓ DE LA POLICIA AUTONÒMICA

Quintana tampoc recorre i torna a carregar contra Interior

La dona recrimina que no es cregués la seva versió i que els Mossos no hagin investigat en profunditat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El procés judicial que es va iniciar a finals del 2012 per la mutilació d'un ull a Ester Quintana en una acció dels Mossos d’Esquadra durant la vaga general del 14 de novembre d'aquell any ja és història. La dona ferida i la seva advocada, Laia Serra, han decidit, igual que va fer la setmana passada la fiscalia, no presentar recurs davant el Tribunal Suprem contra la sentència de l'Audiència de BarcelonaAudiència de Barcelona que absolia un sergent i un escopeter de la Brigada Mòbil (BRIMO) antiavalots de la policia autonòmica. En la seva opinió, aquesta possibilitat és inviable, tant per l'estructura de la sentència com pels "estrictes" requisits fixats per l'alt tribunal perquè un recurs pugui prosperar.

En un comunicat, Quintana i la seva advocada assenyalen que durant la investigació van desplegar un "ingent esforç" per indagar i aclarir al màxim la "realitat" del que va passar la tarda del 14 de novembre del 2012, després d'una manifestació al centre de Barcelona. Al·leguen que, com es va posar de manifest en el judici, moltes de les peticions de prova van obtenir un resultat negatiu: àudios que no existeixen, càmeres que tampoc van gravar, localitzacions de GPS de furgonetes que no es registraven, entre altres.

Destaquen que tant en el seu cas, com en altres amb "contingut policial", qui “té la font de prova a l'abast és el mateix cos policial al qual pertanyen els agents investigats". Incideixen que el "tipus i número de dades que es proporcionen, els tempos en què arriben al jutjat, els mitjans tècnics (pericials) que s'utilitzen, depenen sempre de la col·laboració de la Conselleria d’Interior". Les possibilitats de contrastar de l'acusació particular, afegeixen, són "sempre limitades i, en tot cas, desiguals".

CRÍTIQUES A LA GESTIÓ POLÍTICA

Tal com apuntava la mateixa sentència absolutòria, Quintana considera que "la gestió política que es va fer va tenir una incidència negativa en el procediment judicial i va incrementar el dany que se'm va causar". "Valoro les disculpes que se m'han donat, però les disculpes no reparen, no reconforten, ni canvien la situació", afirma la dona. Espera, relata, que mai més es tramiti una denúncia "negant la credibilitat de la víctima per sobre de l'autoafirmació institucional".

Quintana sempre ha defensat que va ser ferida per una pilota de goma llançada per un mosso. La sentència que absolia el sergent i l'escopeter declarava provat que la dona va ser ferida durant una acció policial, però que no s'havia pogut acreditar ni el projectil que li va impactar a l'ull ni l'agent que el va disparar. 

FALTA DE COL·LABORACIÓ POLICIAL

Notícies relacionades

Quintana i la seva advocada entenen que "no tota la informació disponible va ser aportada" i es reafirmen en la seva convicció que la "realitat dels fets i la seva autoria eren conegudes", però no es van portar al procés judicial. "Això em provoca frustració, indignació i preocupació", explica la víctima, que lamenta que la Conselleria d’Interior "delegués" en el procés judicial i "en l'esforç de les acusacions" l'aclariment dels fets, "tenint eines per indagar a nivell intern".

"Han sigut quatre anys de camí sense obtenir respostes ni accedir a la veritat. El missatge que es dóna a la ciutadania és el de la desconfiança en les institucions i la dissuasió de cara a seguir reclamant justícia per la vulneració de drets provocada pels cossos policials", conclou el comunicat.