DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA PER L'ACTUACIÓ DELICTIVA D'UN POLICIA

Un sindicat de Mossos assegura que el culpable del 'cas Quintana' "s'està amagant"

L'inspector Jordi Dalmau diu que el cos "no ha ocultat proves"

dcaminal34056055 barcelona  27 05 2016      sociedad     ester quin160527114827

dcaminal34056055 barcelona 27 05 2016 sociedad ester quin160527114827 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El secretari general del Sindicat de Comandaments dels Mossos d’Esquadra (Sicme), l'inspector Jordi Dalmau, ha recordat que el cos no té cap dubte que Ester Quintana va ser víctima d'un projectil policial llançat durant la vaga general del 2012. Però ha insistit que també estan segurs que els funcionaris absolts pel jutge divendres passat són innocents. Per això sosté que el culpable de mutilar un ull a Quintana “s'està amagant”.

Tot forma part de la mateixa conclusió que Dalmau, un dels policies que han dedicat més temps al cas i que amb més atenció han seguit tot el procés d'instrucció i celebració del judici, comparteix amb la cúpula policial. Segons aquesta, el subinspector Eduard Cases i l'escopeter Llorenç Benjumea, policies de la furgoneta 40 de la Brigada Mòbil (Brimo), han sigut processats i s'han enfrontat a 9 anys de presó perquè van ser els únics que van dir la veritat: eren en aquella zona i van disparar salves (detonacions sense projectil).

Dalmau ho manté, entre altres coses, perquè hi ha una prova pericial de la Guàrdia Civil que demostra que, tal com se sent en unes imatges de televisió, hi va haver més trets llavors dels que va poder disparar l'escopeter finalment absolt. Aquesta conclusió apunta a la furgoneta 414, una dotació expedientada per ocultar d'entrada que eren allà. Els indicis que esgrimeix Dalmau s'encaminen cap a aquesta segona dotació. I més concretament cap al propietari de la llançadora GL-06 de projectils de 'foam'. “Però no hi ha cap prova, només indicis”, remarca l'inspector.

Els investigadors del Departament d'Afers Interns (DAI) van fer una feina “seriosa” i van presentar al jutge instructor “diversos indicis” que reforçaven aquesta segona explicació. Però l'acusació particular que defensava la lletrada Laia Serra, assegura Dalmau, “va obstaculitzar” aquesta segona via perquè volia arribar a judici amb un únic sospitós: l'escopeter de la 40 finalment absolt.

Notícies relacionades

Dalmau creu que fins que no aparegui cap nova prova que permeti reobrir el cas, els Mossos no poden fer res més per resoldre'l. "Se'ns acusa d'ocultar proves però la realitat és que la DAI va insistir al jutge instructor que havia de prestar atenció a la furgoneta 414. No ho va fer i va apostar per imputar únicament els de la 40", recorda. Els membres de la 414 van ser expedientats pels Mossos per ocultar la seva posició per tractar d'evitar que se'ls relacionés amb la lesió de Quintana. Hi ha unes imatges d'una televisió privada, subratlla Dalmau, que situen la 414 en aquest punt però que "es tallen just quan sembla que s'obre la porta de la furgoneta", lamenta l'inspector. 

En una entrevista aquest dilluns a Catalunya Ràdio, Dalmau ha explicat aquest matí que si el cas es dóna per tancat, "es tancarà en fals". Però admet en declaracions a aquest diari que serà necessari que aparegui alguna "prova nova" per reobrir-lo.