SENTÈNCIA DE L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Absolt l'exalcalde de Sant Pol de Mar de falsejar un document

La fiscalia reclamava cinc anys de presó en relació amb un cas vinculat a la construcció d'una nau industrial

icoy34022847 dimecres  10 febrer 2010 17 00  foto  acn   jordi 160524174547

icoy34022847 dimecres 10 febrer 2010 17 00 foto acn jordi 160524174547

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Audiència de Barcelona ha absolt l'exalcalde de Sant Pol de Mar (Maresme) Francesc Pomés (CiU), que estava acusat de permetre la construcció d'una nau industrial que incomplia la normativa, després de descartar que el processat falsegés documents per emparar l'edifici. El tribunal també ha exculpat qui l'antic arquitecte municipal d'aquesta població Albert C. B., a qui s'atribuïa un delicte de prevaricació urbanística per emetre un informe favorable per construir la nau amb una altura superior a la permesa. 

La fiscalia demanava cinc anys de presó per a l'exalcalde, a l'entendre que va permetre la "legalització de facto" de l'edifici al procedir a la liquidació dels impostos de construcció, i li imputava falsedat per respondre el 2001 per escrit a la Delegació del Govern que encara no s'havia concedit la llicència per a la construcció de la nau, tot i que aquesta ja estava edificada.

Pels magistrats "no hi ha cap dubte" que la nau industrial de l'empresa Amargant -que incompleix la normativa donada la seva proximitat a l'autopista C-32- es va construir "sense que s'hagués atorgat la corresponent llicència d'obres", ja que la decisió va quedar en suspens a la vista dels informes desfavorables de diferents entitats. No obstant, consideren que la resposta que va enviar l'alcalde a la Delegació del Govern, en què afirmava que encara no s'havia resolt l'expedient relatiu a la llicència de la nau industrial sense al·ludir al fet que ja estava construïda "responia estrictament a la realitat" i les dades no eren falses.

LIQUIDACIÓ D'IMPOSTOS

La sentència sosté que "tampoc es pot admetre la pretensió que la liquidació de l'impost de construccions, instal·lacions i obres suposi una aprovació 'de facto' de la concessió de la llicència i l'aprovació d'una construcció il·legal, ja que aquest tràmit està "emparat per la llei i era conforme a Dret".

Notícies relacionades

Els magistrats també absolen l'arquitecte municipal, defensat per l'advocat Manuel González Peeters, al considerar que hi ha la possibilitat que l'acusat entengués que la nau industrial estava emparada pel nou Pla Parcial de la població, ja que aquesta normativa ja havia sigut aprovada com a projecte per la comissió de govern del consistori tot i no estar en vigor.

La nau que va desencadenar aquest procés penal, que vulnera la normativa sobre construcció al costat de la xarxa viària a l'envair la línia d'edificació de la C-32, segueix construïda tot i que un jutjat contenciós ha obligat a enderrocar-la, ja que la sentència està recorreguda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Temes:

CiU Corrupció