Mudança de cocaïna

Un càrtel colombià va enviar un home a viure mesos al Perú per amagar coca als seus mobles quan tornava a Espanya

icoy33511699 operaci  policial contra el crim organitzat a barc160412191425

icoy33511699 operaci policial contra el crim organitzat a barc160412191425

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

La Guàrdia Civil va detenir aquest dimarts 13 persones per la seva implicació en una rocambolesca trama per portar cocaïna des del Perú. La banda amagava la droga en mobles que transportava per mar en contenidors a bord d'un vaixell de càrrega. Per a això pagaven a un ciutadà espanyol i l'enviaven a viure al país andí una temporada. "L'objectiu era simular que la persona s'havia anat a treballar allà i que, passat un temps, decidia tornar”, aclareix el tinent coronel Daniel Baena. Quan tornava, gestionava el trasllat de les seves pertinences fins a Barcelona. El rastreig del seu passaport certificava que havia estat vivint un temps al Perú i que ara, sembla, tornava a la seva terra natal. Tot era una farsa.

MOBLES CARREGATS

L'enginyer d'aquest sistema també és el cap del càrtel, un narcotraficant empresonat actualment als Estats Units i que es coneix amb l'oportú sobrenom de 'Mueble Fino'. El van capturar en una clínica de Bogotà (Colòmbia) fa un any, mentre es recuperava d'un tiroteig, segons va publicar el diari colombià 'El Tiempo'. El seu germà es va posar al capdavant de l'organització desactivada ara per la policia espanyola.

Els mobles reclamats pel ciutadà espanyol arribaven farcits de plaques "de cocaïna base", tal com va avançar EL PERIÓDICO. “Amb cada quilo en podien preparar tres de cocaïna", remarca Baena. En total els 210 quilos incautats els haurien proporcionat gairebé 20 milions d'euros. Per cuinar-la va arribar un químic de Cuba. 

“LI FARÉ SOPETES”

Notícies relacionades

Després d'un enviament de prova de mobles amb poca droga, es va comprovar que la idea era bona. El control duaner, en funció de la procedència i de l'historial de cada empresa, decideix enviar els contenidors al circuit vermell (amb inspecció policial) o al verd (accés lliure al magatzem de la Zona Franca). L'entramat dels narcos aconseguia que es desviés el contenidor al circuit verd. L'únic problema és que per treure els mobles de la Zona Franca és imprescindible la firma del seu ‘propietari’ i aquest es va posar malalt de grip A.

El químic cubà va trucar als narcotraficants colombians per a explicar-los què havia passat. “Està malalt, fa una setmana que està ingressat, demà el recolliré i li prepararé sopetes a veure si agafa forces”, els deia. A l'altre costat del telèfon, tot eren nervis: “¿Aguantarà fins a la firmeta, no?”, li preguntaven. Va sobreviure. 

L'home, de 71 anys, es va refer i, encara que demacrat i aprimat, va firmar perquè el pla funcionés. Una empresa de mudances va carregar els mobles i els va descarregar en dos trasters de lloguer. Amb la droga salvada, van arribar els comandaments colombians i es van preparar cotxes amb dobles fons per moure la cocaïna. Llavors es va llançar l'operació per desarborar tota l'estructura. Han caigut tots: cinc colombians, quatre espanyols, un guineà, un cubà, un romanès i un marroquí. Ja no hi haurà més mudances. 

Temes:

Drogues Cocaïna