Per una Europa dels drets

INICIATIVA SOLIDÀRIA. PREMI MERCÈ CONESA. Stop Mare Mortum exigeix una Europa d'acollida i respectuosa amb els drets humans

mani 2

mani 2 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

Al Mediterrani han perdut la vida més de 30.000 persones des del 2000 com a conseqüència d'unes polítiques migratòries i d'un control de fronteres que la plataforma Stop Mare Mortum (SMM) qualifica de genocides. «La plataforma va néixer poc després de l'enfonsament d'un vaixell el 19 d'abril del 2015 en què van morir ofegades més de 700 persones que intentaven arribar a les costes europees. L'endemà, després d'una cadena de correus electrònics, ens vam reunir a Barcelona amb la idea de crear una cosa nova des de la ciutadania per canviar la situació al Mediterrani», recorda un dels membres de la plataforma, Juli Tello.

Per aconseguir una Europa d'acollida i respectuosa amb els drets humans, la plataforma s'articula al voltant de tres eixos d'acció. «Ja existien entitats dedicades a acollir les persones que abandonen els seus països d'origen, ja sigui per salvar la vida o per fugir d'una situació econòmica insostenible, i SMM veia necessari ocupar l'espai de la denúncia pública, la influència política i la sensibilització», explica el també integrant del grup motor de la plataforma i encarregat de fer xerrades en algunes escoles.

Notícies relacionades

SMM, un grup d'entitats i ciutadans sense ànim de lucre, organitzat de forma assembleària, ha sigut premiada com a Millor Iniciativa Solidària del 2015 per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. «Per a una entitat jove i petita com la nostra, que necessita seguir creixent -explica Tello-, rebre aquest premi és important a nivell de visibilitat».

«Els governs europeus han demostrat que no estan a l'altura de les circumstàncies i és important que la gent surti al carrer», afirma Tello, que destaca tres grans mobilitzacions fetes fins ara. L'última, el 19 de març, va reunir més de 15.000 persones a Barcelona. «Se celebrava el dia mundial contra el racisme i vam sortir al carrer en contra de l'acord entre la Unió Europea i Turquia, a la qual traspassen la responsabilitat de controlar la frontera europea a canvi de sis mil milions d'euros i altres contrapartides», denuncia el portaveu de la plataforma.