EL CATALÀ DE L'ANY. ELS ALTRES PREMIS

Material elèctric arreu del món

SIMON HOLDING. El fabricant de material elèctric que va néixer fa 100 anys a Olot és ara una multinacional

Luis Lopezbarrena, davant d’un mural dels 100 anys de Simon.

Luis Lopezbarrena, davant d’un mural dels 100 anys de Simon. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

Un estudi publicat fa anys identificava un club selecte de companyies industrials catalanes de tradició exportadora i molt dinàmiques. El fabricant de material elèctric Simon Holding formava part de les anomenades multinacionals de butxaca. La concessió del Premi a la Millor Iniciativa Empresarial 2015 d'EL PERIÓDICO reconeix aquesta àmplia presència internacional, amb un 67% dels seus ingressos que procedeixen de l'estranger, així com la seva capacitat innovadora. Aquests dos factors han sigut essencials per superar la profunda ensopegada que va patir Simon Holding a causa de la punxada de la bombolla immobiliària.

Després de reduir la seva estructura a Espanya, la firma torna a crear llocs de treball gràcies a una millora i diversificació del negoci amb una aposta per la tecnologia LED i una nova filial d'elements d'il·luminació de disseny. Una part creixent de la plantilla, formada per més de 3.800 empleats, està cada vegada més enfocada al negoci internacional d'una empresa que ja està present en 93 països amb un degoteig amb el qual la firma se segueix expandint-se. Fins i tot a la Xina, que des de fa uns anys ja és el primer mercat de Simon Holding gràcies a un model de fabricació i distribució comercial propi del gegant asiàtic en què els clients compren interruptors i endolls en botigues de la marca per a les seves vivendes noves semiacabades. El seu creixement a la Xina ha portat la companyia a obrir un nou edifici d'oficines a Xangai.

Notícies relacionades

El conseller delegat de Simon, Luis Lopezbarrena, sap el que és la internacionalització. El terratrèmol del Japó del 2011 el va enganxar a Tòquio mentre expandia el negoci que en aquell moment dirigia Xavier Torra.

La quarta generació familiar de Simon celebrarà aquest any el centenari de la companyia en un context de millora de la facturació del 17% el 2015, amb 304 milions d'euros, i aproximant-se al nivell d'ingressos rècord del 2007 (346 milions), just abans que es desplomés el mercat. En els actes commemoratius tindrà un lloc especial Arturo Simón, que va començar a vendre casquets de bombetes a Olot el 1916.

Temes:

Empreses