El marista que escrivia cartes d'amor a les nenes

Primera denúncia contra el marista G. F., apartat de la Immaculada després d'assetjar una menor i enviar-li una missiva

 

  / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

L'última denúncia per abusos sexuals recollida pels Mossos d'Esquadra ha sigut contra un professor de qui la víctima no recorda el nom i cognoms. Tan sols ha facilitat a la policia catalana el sobrenom amb què el coneixien tots els pupils dels Maristes del col·legi de la Immaculada de l'Eixample.

Segons han remarcat cinc exalumnes diferents d'aquest centre pertanyents a promocions diverses, el professor que rebia aquest sobrenom era el de religió i matemàtiques, G. F. Ells recorden que era “el terror” del pati. Eren famoses les “puntuacions” de què se servia per amonestar-los quan es portaven malament. Si n'acumulaven tres havien de complir el "càstig dels dissabtes”: cinc hores del matí d'aquest dia festiu “memoritzant drets fragments literaris”.

El 1993, G. F. va desaparèixer. Va circular a tota velocitat una llegenda que encara perdura entre tots els estudiants que han trepitjat la Immaculada. Explica que va ser apartat de l'ensenyament després d'escriure-li una carta d'amor a una nena de sisè d'EGB. La llegenda és veritat. Aquest diari ha localitzat la receptora de la carta.

LA CARTA D'AMOR

Una nena d'11 anys, G., va entrar al col·legi dels Maristes de la Immaculada el curs escolar del 1992-93. Segons detalla a EL PERIÓDICO, els patis es van convertir de seguida en un calvari perquè G. F., un professor que no li impartia cap classe aquell any, es va encapritxar d'ella. Es va entestar que passessin molts patis junts "i sols". Es va autoproclamar el seu tutor i la va obligar a rebre les seves classes “de reforç” durant tots els patis del migdia. Tot i no rebre mai “abusos sexuals”, s'afanya a remarcar, se sentia “ tan incòmoda” amb ell que amagava un compàs a la butxaca per si “necessitava utilitzar-lo”.

Passats els anys ha sigut aquest detall del compàs el que ha fet que prengués consciència de fins a quin punt sabia amb 11 anys que aquelles sessions travessaven “límits” que l'espantaven. A final de curs, va començar a mostrar-se “esquiva” amb ell, intentant evitar-lo amagant-se al lavabo de nenes, l'únic lloc on va descobrir que podia protegir-se del seu 'tutor'. Aquesta estratègia el va alterar i va forçar que acabés enviant-li una carta “inapropiada” que ella va trobar al seu pupitre.

La noia va entregar la missiva als seus pares. D'entrada, “no es van creure que l'autor pogués ser un professor”. De fet, va caldre que un mestre de l'escola es presentés al seu domicili per convèncer-los que la nena deia la veritat. Els pares es van queixar a la direcció del centre, que al llegir la carta va acabar prometent-los que G. F. no tornaria a mantenir cap contacte amb la seva filla i que abandonaria l'escola pròximament.

M. A., la mare de G., ha confirmat el relat de la seva filla i ha afegit que la nena va necessitar suport psicològic a partir de l'incident perquè les seves notes en Matemàtiques, "excel·lents fins aleshores", van baixar fins a "l'insuficient".

G. F. va sortir de la Immaculada i va passar uns quants anys en una residència de l'orde a Lleida. S'hi va estar fins fa poc, quan va tornar a un col·legi marista de la corona metropolitana com a encarregat de manteniment. Actualment, tal com ha pogut constatar aquest diari telefònicament, segueix allà. G. F. va refusar fer cap declaració.

CURES INAPROPIADES

Notícies relacionades

Sobre G. F. pesa almenys un altre incident "inapropiat", a més de la carta enviada a G. i dels abusos que han motivat la denúncia presentada als Mossos d’Esquadra. La va patir una altra nena, S., que calcula que devia tenir entre 7 i 8 anys. En declaracions a aquest diari, explica que va tenir lloc durant el pati, a començaments de la dècada dels 90. Aquesta alumna li va demanar ajuda a G. F. perquè li feia mal “la panxa”. “Em va portar a la infermeria, va fer que m'estirés a la llitera, em va aixecar la samarreta i va començar a refregar-me un cotó amb alcohol”, detalla. Al cap de poca estona, li va descordar els pantalons i va començar a abaixar-li les calces. La nena es va sentir de sobte “molt incòmoda”. Va aconseguir fugir incorporant-se i assegurant-li que ja estava molt millor. “Anys després em vaig adonar que allò no era una actitud normal”, remarca.

Ni G. ni S. han denunciat aquestes conductes perquè, encara que els van causar patiment i por, no les consideren "delictives". La denúncia als Mossos d'Esquadra l'ha presentat una tercera alumna, per abusos sexuals.