SESSIÓ PARLAMENTÀRIA SOBRE EMERGÈNCIA SOCIAL

JxSí condicionarà el pla de xoc social al fet que la CUP pacti nous pressupostos

La coalició creu que sense nous comptes no es podrà afegir 70 milions a la RMI

El Parlament celebra el segon ple sobre la pobresa, després del fiasco del 2014

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / TONI SUST / BARCELONA

El Parlament acollirà a partir d'aquest dimecres un ple monogràfic sobre emergència social i reactivació econòmica. És el segon ple sobre la pobresa en tres anys. En el record queda el del 2014, un fiasco marcat per l'anunci que el Govern català va fer abans que comencés, que de la reunió no en sortiria ni un sol euro addicional per a política social. Ho va advertir l'aleshores portaveu, Francesc Homs. I tenia raó.

Aquesta vegada la situació és una mica diferent. JxSí diu que està disposat a un punt d'inflexió en la política social, un discurs totalment diferent del de l'anterior legislatura. Però, com aleshores, un problema de diners marcarà la reunió. Al damunt de la taula, el pla de xoc social, amb potes en saluteducació política social, amb una inversió prevista de 270 milions d'euros i uns pressupostos per aprovar. Perquè això passi, JxSí ha d'arribar a un acord amb la CUP, que, en vista de les últimes setmanes, no dubta a posar en dificultats la coalició, amb votacions perdudes incloses.

El missatge de JxSí serà clar: sense pressupostos és molt difícil aplicar el pla de xoc social i pràcticament impossible materialitzar les principals novetats en inversió de recursos: 70 milions d'euros més per a la renda mínima d'inserció (RMI) i 50 milions més per a l'atenció als dependents. Fonts de JxSí expliquen que el missatge serà inequívoc: perquè aquests diners se sumin a la inversió social hi ha d'haver nous comptes. I perquè així sigui, la CUP ha d'estar disposada a un pacte.

Si no hi ha nous pressupostos, els 270 milions del pla haurien de ser extrets d'altres partides de la Generalitat, cosa que sembla difícil o molt difícil.

ESMENES DE LA CUP

Notícies relacionades

El ple comença aquest dimecres al matí i s'acaba dijous, amb l'aprovació de les resolucions. Fonts de JxSí es mostren obertes a pactar resolucions amb la CUP, si bé aquesta última ja ha donat a conèixer les seves, moltes de les quals semblen un plat d'impossible digestió per als seus socis potencials: rebutjar la reforma laboral aprovada al Congrés el 2012 amb els vots de CiU; apostar per una pujada fiscal en successions, patrimoni i el tram autonòmic de l'IRPF; renegociar el deute de la Generalitat, amb auditoria ciutadana del deute; implementació d'una renda bàsica incondicional i ordenar que els Mossos no participin en desnonaments, entre altres propostes.

PUIGDEMONT, MUNTÉ, BASSA

El ple l'obriran els grups que van reclamar que se celebrés, el PSC i Catalunya Sí que es Pot, i durant el desenvolupament prendran la paraula el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i diversos consellers. Entre ells, la titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; la de Governació, Meritxell Borràs, i la de Presidència, Neus Munté, que aquest dimarts ha assegurat que el Govern afronta el ple “amb realisme i voluntat d'arribar a acords en les resolucions”. “Amb realisme” vol dir sense diners. Munté també va retre comptes del percentatge de compliment de les resolucions del 2014: el 86%. Tenint en compte que aquells acords eren de mínims, el percentatge tant hi fa.

La radiografia

L'actitud de JxSí en el ple sobre la pobresa hauria de donar peu a un ple totalment diferent del del 2014. Aleshores, el Govern de Mas considerava impossible incrementar la inversió en política social i es limitava a culpar-ne el Govern central. De fet, va elaborar un pla de suport al tercer sector en què es precisava que aquest suport no suposaria ni un euro més. Però el juliol passat, CiU i ERC, com la resta de grups, van recolzar l'aprovació de la llei 24/2015, que en principi ha d'acabar amb els desnonaments si l'habitatge és d'un banc o un gran tenidor. Ara es veurà quina de les dues ànimes guanya.

 

  / ALBERT BERTRAN