El Parlament alerta contra "la tolerància i l'encobriment" dels abusos de menors

Reclama "celeritat i fermesa" contra la pederàstia i exigeix al Govern més mesures per a eradicar-la

L'acord parlamentari no inclou cap referència a les agressions sexuals ja prescrites

fcosculluela33032357 barcelona 2016  03 03  una ovaci n cerrada del ple160303213229

fcosculluela33032357 barcelona 2016 03 03 una ovaci n cerrada del ple160303213229

4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Una ovació aferrissada del ple del Parlament ha posat fi aquest dijous a la lectura d'una declaració de condemna dels abusos sexuals comesos contra menors i de suport a les víctimes dels pederastes. L'aplaudiment, dirigit a Manuel Barbero, el pare d'un jove que va patir abusosManuel Barbero de mans del professor Joaquim Benítez  Joaquim Benítezal col·legi dels Maristes de Sants-les Corts i la denúncia del qual ha destapat l'escàndol que ja afecta dues escoles d'aquest orde religiós a Barcelona, s'ha produït després de la votació d'una moció en la qual la Cambra catalana exigeix a la Generalitat que perfeccioni, i endureixi en algun cas, les mesures per eradicar els abusos contra nens en l'àmbit escolar.

La declaració institucional, llegida en veu alta pel secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, insta l'Administració a actuar "contudentment, amb celeritat i fermesa" contra els delinqüents pederastes. «El Parlament condemna enèrgicament qualsevol tipus d'assetjament i abús sexual, que sota cap concepte s'han de tolerar o encobrir", reitera el breu text.

Gemma Lienas

Catalunya sí que es pot

"Hi ha ignorància respecte als abusos a menors. Els mateixos protocols ho demostren quan focalitzen l'atenció en els abusos en l'àmbit familiar, com si en l'escolar no n'hi hagués"

L'acord parlamentari, adoptat per unanimitat a proposta de la diputada de Catalunya Sí que Es Pot Gemma Lienas, parteix de dues carències actuals del sistema que reclama corregir amb urgència: la pobra formació de professors, educadors, monitors, sanitaris i fins i tot policies per saber quan un menor ha sigut víctima d'abusos i com s'ha d'intervenir en aquests casos i, en segon lloc, el desemparament en què es troben les famílies dels joves abusats. 

"M'he adonat, durant aquests dies, que, tal com passava amb la violència masclista, hi ha molta ignorància respecte als abusos de menors. Els protocols mateixos ho demostren, quan focalitzen l'atenció en el fet que els abusos tenen lloc en l'àmbit familiar, com si en l'escolar no n'hi pogués haver", va lamentar Lienas.

Menció especial tenen en la moció els joves discapacitats. "¿S'imaginen, senyors diputats, què significa tenir una filla de 10 anys, amb un retard intel·lectual sever, que entre altres coses l'impossibilita parlar, a la qual li diagnostiquen que pateix una malaltia de transmissió sexual, quan un dia la seva família l'ha portat a Urgències?", va interpel·lar la diputada de Sí que Es Pot. "Segur que s'ho imaginen. Jo he hagut d'escoltar aquests dies aquesta història", va aclarir.

PRESCRIPCIÓ I IMPUNITAT

Gabriela Serra

CUP

"¿Què farà aquest govern amb la pederàstia?¿Amagarà el cap sota l'ala, mirarà cap a una altra banda, perpetuarem la impunitat?"

El document final, fruit d'una àrdua negociació, segons ha explicat Lienas, no inclou, no obstant, cap referència als delictes de pederàstia ja prescritsja prescrits, situació en la qual es troben molts dels fets denunciats en les últimes setmanes per exalumnes dels Maristes i recollits per EL PERIÓDICO. "Caldria abordar, sense dilació, una reflexió profunda al voltant de la prescripció de delictes com aquests", va reflexionar la diputada Laura Vílchez, de Ciutadans, que finalment, en pro d'aconseguir el consens amb tots els grups polítics de la Cambra, ha acceptat que aquesta qüestió no sigui inclosa en el text final de aquesta moció. "És una demanda que evitaria que molts d'aquests delictes seguissin quedant impunes", va reblar.

Josep Maria Fonré

JUNTS PEL SÍ

"Aquesta és una qüestió penal, que per tant ha de ser abordada amb una reforma de l'ordenament jurídic, cosa que competeix al Govern central"

També va exigir responsabilitats pel que ha passat fins ara Gabriela Serra, la portaveu de la CUP en el debat de la moció antiabusos. Primer va llegir a tots els assistents al ple alguns extractes de les confessions de víctimes dels pederastes publicades per aquest diari. I després d'aconseguir que la Cambra quedés en el més punyent dels silencis, va llançar la pregunta: "¿On és la coordinació entre les institucions competents? ¿Què farà aquest Govern? ¿Amagarà el cap sota l'ala, mirarà cap a una altra banda, seguirem no volent veure les vergonyes i permetrem que es perpetuï aquesta impunitat?".

"Aquesta és una qüestió penal, que per tant ha de ser ser abordada amb una reforma de l'ordenament jurídic, cosa que competeix al Govern central", va insistir Josep Maria Forné, diputat de Junts pel Sí (JxSí), encarregat de defensar la posició del seu grup davant el ple. Amb tot, aquesta no hauria sigut la primera vegada que el Parlament inclou, malgrat no ser de la seva jurisdicció, una petició dirigida al Govern central, perquè aquest actuï en conseqüència.

UN TEXT PER A TOTS

Notícies relacionades

En tot cas, va insistir Lienas, que reclama també una revisió dels protocols antiabusos ja existents a Catalunya (el document marc del Síndic de Greuges, del 2006, i l'específic d'Ensenyament, del 2012), el que ha de quedar clar és que "tots els centres educatius, tots, sigui de qui sigui la titularitat, estan obligats a seguir aquests protocols, que no seguir-los comporta conseqüències i que hi ha garantir la seguretat jurídica dels treballadors quan denuncien".

Els Maristes editen ara un decàleg contra els abusos

Un mes després que aquest diari destapés l'escàndol de pederàstia en col·legis maristes de Barcelona i que intentés aconseguir sense èxit des del primer dia la versió de la direcció de les escoles i de l'orde religiós, un equip de maristes de Catalunya, França, Grècia i Hongria van anunciar ahir que han aprovat un decàleg de compromisos per millorar la seva resposta davant els abusos sexuals en els seus centres educatius. La congregació es compromet a "seguir avançant" en l'aplicació dels "protocols propis" i a reforçar canals per facilitar les denúncies.